sastojci

  • 1.2 kg janjeće plećke s kostima
  • 800 g crvenog luka
  • 60 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 100 g korijena peršina
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 100 g zrelije svježe rajčice
  • sol, papar iz mlinca
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 600 g krumpira
  • 50-100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 50 g maslaca

Temeljac:

  • 100 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 100 g korijena peršina

Način pripreme

01

Odvojite meso od kostiju i od kostiju napravite temeljac. Kosti rascijepajte i skuhajte s korjenastim povrćem i 2 – 3 zrna papra. Meso narežite na kocke, posolite i ostavite 10 minuta da se prožme.

02

Ogulite krumpir, narežite na kocke i skuhajte u slanoj vodi. Kad je kuhan, ocijedite ga i zgnječite drobilicom za krumpir (kao pire), dodajte maslac, kad je pire gladak dodajte pola količine vrhnja i ohladite na 40 °C. Ovisno o gustoći, dozirajte preostalu količinu vrhnja. Pjenasto istucite jaje i žumanjak, dodajte u krumpir.

03

Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na pola količine ulja pola sata. Naribajte sitno mrkvu, celer i peršin.

04

Meso popecite na drugoj polovici ulja na vrućoj tavi s debelim dnom dok ne dobije lijepu smeđu boju, pred kraj dodajte listiće češnjaka, kratko zabijelite i maknite s vatre.

05

Rajčice na vrhu zarežite u križ, blanširajte 2 – 3 minute, vruće ogulite, odstranite srčiku i narežite na kockice. Na pirjani luk dodajte mrkvu, celer, peršin i kockice rajčice. Pirjajte sve zajedno još 10 minuta uz povremeno podlijevanje temeljcem.

06

Meso dodajte u luk sa svim sokovima iz tave koje je pustilo, promiješajte i pirjajte 30 – 40 minuta dok meso ne omekša. Po potrebi podlijte temeljcem.

07

Dresir vrećicu napunite krumpirom. Keramičke posudice napunite janjećim raguom malo više od pola i špricajte krumpir u krug.

08

Zapecite u pećnici na 190 °C 12 – 15 minuta.

podijeli