sastojci
- 1.2 kg janjeće plećke s kostima
- 800 g crvenog luka
- 60 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 2-3 češnja češnjaka
- 100 g zrelije svježe rajčice
- sol, papar iz mlinca
- 80 ml maslinovog ulja
- 600 g krumpira
- 50-100 ml vrhnja za kuhanje
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 50 g maslaca
Temeljac:
- 100 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
Način pripreme
Odvojite meso od kostiju i od kostiju napravite temeljac. Kosti rascijepajte i skuhajte s korjenastim povrćem i 2 – 3 zrna papra. Meso narežite na kocke, posolite i ostavite 10 minuta da se prožme.
Ogulite krumpir, narežite na kocke i skuhajte u slanoj vodi. Kad je kuhan, ocijedite ga i zgnječite drobilicom za krumpir (kao pire), dodajte maslac, kad je pire gladak dodajte pola količine vrhnja i ohladite na 40 °C. Ovisno o gustoći, dozirajte preostalu količinu vrhnja. Pjenasto istucite jaje i žumanjak, dodajte u krumpir.
Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na pola količine ulja pola sata. Naribajte sitno mrkvu, celer i peršin.
Meso popecite na drugoj polovici ulja na vrućoj tavi s debelim dnom dok ne dobije lijepu smeđu boju, pred kraj dodajte listiće češnjaka, kratko zabijelite i maknite s vatre.
Rajčice na vrhu zarežite u križ, blanširajte 2 – 3 minute, vruće ogulite, odstranite srčiku i narežite na kockice. Na pirjani luk dodajte mrkvu, celer, peršin i kockice rajčice. Pirjajte sve zajedno još 10 minuta uz povremeno podlijevanje temeljcem.
Meso dodajte u luk sa svim sokovima iz tave koje je pustilo, promiješajte i pirjajte 30 – 40 minuta dok meso ne omekša. Po potrebi podlijte temeljcem.
Dresir vrećicu napunite krumpirom. Keramičke posudice napunite janjećim raguom malo više od pola i špricajte krumpir u krug.
Zapecite u pećnici na 190 °C 12 – 15 minuta.