Mesne okruglice s umakom od rajčice


sastojci

  • 500 g mljevenog mesa
  • 100 g kruha
  • 100 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • sol
  • papar
  • 100 ml ulja
  • 200 g crvenog luka
  • 100 g mrkve
  • 200 g rajčice (grapolo, zara)
  • 200 g pelata
  • 40 ml maslinovog ulja
  • sol
  • šećer
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 1 grančica svježeg ružmarina

Način pripreme

01

Za umak nasjeckajte luk i pirjajte na maslinovom ulju desetak minuta, dodajte ribanu mrkvu pa zajedno pirjajte još 20 minuta. U međuvremenu namočite kruh u mlijeko, ocijedite i dodajte mljevenom mesu.

02

Dodajte jaje, začinite solju i paprom i dobro izmiješajte. Oblikujte okruglice jednake veličine i ispecite. Svježu rajčicu zarežite na vrhu u križ, stavite u kipuću vodu, kad se kožica počne odvajati, izvadite, ogulite, odstranite srčiku i narežite.

03

Kockice rajčice dodajte na luk i mrkvu, pirjajte 10 minuta, dodajte pelate, začinite solju i šećerom, kuhajte 10 minuta pa miksajte da dobijete glatki umak.

04

Razmutite kiselo vrhnje pa dodajte u umak i napravite crtu u krug, pokapajte maslinovim uljem i poslužite uz mesne okruglice dekorirane grančicom svježeg ružmarina.

Pripremu umaka si u potpunosti olakšajte korištenjem isključivo rajčice iz konzerve u obliku pelata ili polpe.

podijeli

Proizvodi iz recepta