sastojci
Sastojci za okruglice:
- 500 g mljevenog mesa
- 100 g kruha
- 100 ml mlijeka
- 1 jaje
- sol
- papar
- 100 ml ulja
Sastojci za umak od rajčice:
- 200 g crvenog luka
- 100 g mrkve
- 200 g rajčice (grapolo, zara)
- 200 g pelata
- 40 ml maslinovog ulja
- sol
- šećer
- 100 g kiselog vrhnja
- 30 ml maslinovog ulja
- 1 grančica svježeg ružmarina
Način pripreme
Za umak nasjeckajte luk i pirjajte na maslinovom ulju desetak minuta, dodajte ribanu mrkvu pa zajedno pirjajte još 20 minuta. U međuvremenu namočite kruh u mlijeko, ocijedite i dodajte mljevenom mesu.
Dodajte jaje, začinite solju i paprom i dobro izmiješajte. Oblikujte okruglice jednake veličine i ispecite. Svježu rajčicu zarežite na vrhu u križ, stavite u kipuću vodu, kad se kožica počne odvajati, izvadite, ogulite, odstranite srčiku i narežite.
Kockice rajčice dodajte na luk i mrkvu, pirjajte 10 minuta, dodajte pelate, začinite solju i šećerom, kuhajte 10 minuta pa miksajte da dobijete glatki umak.
Razmutite kiselo vrhnje pa dodajte u umak i napravite crtu u krug, pokapajte maslinovim uljem i poslužite uz mesne okruglice dekorirane grančicom svježeg ružmarina.
Pripremu umaka si u potpunosti olakšajte korištenjem isključivo rajčice iz konzerve u obliku pelata ili polpe.