Mesna terina s pistacijama i brusnicama

Ukupno trajanje
105
Min

sastojci

  • 500 g mljevene svinjetine (od plećke)
  • 250 g pilećih prsa
  • 150 g slanine
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1-2 žličice soli
  • 1 žličica mješavine provansalskih trava začina
  • 1 žličica šarenog papra
  • 2 veće šnite starijeg kruha
  • 100 ml mlijeka
  • 250 g pačje jetre
  • 3 žlice konjaka
  • 2 jaja
  • 30 g pistacija
  • 30 g brusnica
  • pekmez od brusnica
  • guščja mast (ili maslac)
  • 7-8 tankih trakica slanine

Način pripreme

01

U veliku zdjelu stavite mljevenu svinjetinu, dodajte pileća prsa narezana na jako male komadiće, slaninu nasjeckanu na kockice, sitno nasjeckani luk i protisnuti češnjak. Posolite, dodajte mješavinu provansalskih začina i papar zgnječen u mužaru.

02

Kruh namočite u mlijeku pa nakon 5 minuta rukama ocijedite višak mlijeka, a kruh dodajte u zdjelu s mesom. Zatim dodajte jaja i konjak.

03

Smjesu dobro promiješajte i na kraju umiješajte pačju jetru narezanu na komadiće te grubo nasjeckane pistacije i brusnice. Smjesu izlijte u duguljasti kalup premazan guščjom mašću ili maslacem, špatulom poravnajte, na vrh rasporedite trakice slanine i sve čvrsto zatvorite alu-folijom.

04

Stavite kalup u veću posudu s kipućom vodom (tako da kalup bude dopola uronjen u vodu) i pecite na 160 °C oko sat i pol. Maknite foliju i pecite još 15 minuta.

05

Ostavite terinu da se potpuno ohladi u kalupu, najbolje preko noći. Terinu preokrenite na tanjur za serviranje i poslužite s pekmezom od brusnica uz svježu sezonsku salatu i prepečeni kruh.

Bilo bi poželjno da terina prije posluživanja odstoji minimalno 24 sata.

podijeli

Proizvodi iz recepta