sastojci
- 500 g mljevene svinjetine (od plećke)
- 250 g pilećih prsa
- 150 g slanine
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1-2 žličice soli
- 1 žličica mješavine provansalskih trava začina
- 1 žličica šarenog papra
- 2 veće šnite starijeg kruha
- 100 ml mlijeka
- 250 g pačje jetre
- 3 žlice konjaka
- 2 jaja
- 30 g pistacija
- 30 g brusnica
- pekmez od brusnica
- guščja mast (ili maslac)
- 7-8 tankih trakica slanine
Način pripreme
U veliku zdjelu stavite mljevenu svinjetinu, dodajte pileća prsa narezana na jako male komadiće, slaninu nasjeckanu na kockice, sitno nasjeckani luk i protisnuti češnjak. Posolite, dodajte mješavinu provansalskih začina i papar zgnječen u mužaru.
Kruh namočite u mlijeku pa nakon 5 minuta rukama ocijedite višak mlijeka, a kruh dodajte u zdjelu s mesom. Zatim dodajte jaja i konjak.
Smjesu dobro promiješajte i na kraju umiješajte pačju jetru narezanu na komadiće te grubo nasjeckane pistacije i brusnice. Smjesu izlijte u duguljasti kalup premazan guščjom mašću ili maslacem, špatulom poravnajte, na vrh rasporedite trakice slanine i sve čvrsto zatvorite alu-folijom.
Stavite kalup u veću posudu s kipućom vodom (tako da kalup bude dopola uronjen u vodu) i pecite na 160 °C oko sat i pol. Maknite foliju i pecite još 15 minuta.
Ostavite terinu da se potpuno ohladi u kalupu, najbolje preko noći. Terinu preokrenite na tanjur za serviranje i poslužite s pekmezom od brusnica uz svježu sezonsku salatu i prepečeni kruh.
Bilo bi poželjno da terina prije posluživanja odstoji minimalno 24 sata.