sastojci
- 500 g svježih srdela
- 2 velike rajčice, narezane na kolutove
- 1 velika glavica luka, natanko narezana
- 4 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 60 ml maslinova ulja
- 60 ml vinskog octa
- 1 limun, sok
- sol po ukusu
- svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- svježi kopar, za dekoraciju
Način pripreme
Očistite srdelice, uklonite im glave, utrobu i ljuske. Isperite ih pod hladnom vodom i ostavite da se ocijede na papirnatom kuhinjskom ručniku.
Zagrijte grill ili tavu na srednje jakoj vatri. Kada je dovoljno vruće, stavite srdelice na grill ili tavu i pecite ih 3 - 4 minute s jedne strane, dok ne postanu zlatno smeđe boje. Okrenite ih pažljivo i pecite još 2 - 3 minute s druge strane.
Pripremite marinadu. U velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, vinski ocat, nasitno nasjeckani češnjak, sok od limuna, sol i crni papar.
Ispečene srdele stavite u pripremljenu marinadu, pazeći da budu potpuno prekrivene marinadom. Ostavite ih u hladnjaku da se mariniraju barem 30 minuta, po mogućnosti i duže, kako bi se okusi proželi.
U međuvremenu, posložite kolutove rajčice i tanko narezani luk na tanjur za posluživanje.
Nakon što su se srdelice dovoljno marinirale, izvadite ih iz marinade i rasporedite ih preko sloja rajčice i luka.
Ukrasite svježim koprom prije posluživanja.