Tray of delicious marinated sardines with tomato and onion, italian food
Copyright (c) 2024 Alessio Orru/Shutterstock. No use without permission.

Marinirane srdele

sastojci

  • 500 g svježih srdela
  • 2 velike rajčice, narezane na kolutove
  • 1 velika glavica luka, natanko narezana
  • 4 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 60 ml maslinova ulja
  • 60 ml vinskog octa
  • 1 limun, sok
  • sol po ukusu
  • svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • svježi kopar, za dekoraciju

Način pripreme

01

Očistite srdelice, uklonite im glave, utrobu i ljuske. Isperite ih pod hladnom vodom i ostavite da se ocijede na papirnatom kuhinjskom ručniku.

02

Zagrijte grill ili tavu na srednje jakoj vatri. Kada je dovoljno vruće, stavite srdelice na grill ili tavu i pecite ih 3 - 4 minute s jedne strane, dok ne postanu zlatno smeđe boje. Okrenite ih pažljivo i pecite još 2 - 3 minute s druge strane.

03

Pripremite marinadu. U velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, vinski ocat, nasitno nasjeckani češnjak, sok od limuna, sol i crni papar.

04

Ispečene srdele stavite u pripremljenu marinadu, pazeći da budu potpuno prekrivene marinadom. Ostavite ih u hladnjaku da se mariniraju barem 30 minuta, po mogućnosti i duže, kako bi se okusi proželi.

05

U međuvremenu, posložite kolutove rajčice i tanko narezani luk na tanjur za posluživanje.

06

Nakon što su se srdelice dovoljno marinirale, izvadite ih iz marinade i rasporedite ih preko sloja rajčice i luka.

07

Ukrasite svježim koprom prije posluživanja.

podijeli