Squash soup with spices in fresh baked bread. Dark grey textured background. Acorn squash, silver spoon, bread bowl with soup.
Copyright (c) 2020 Maya Shustov/Shutterstock. No use without permission.

Kremasta juha od bundeve u svježe pečenom kruhu

Ukupno trajanje
45
Min
min

sastojci

Za juhu:

  • 1 kg bundeve, očišćene i narezane na kockice
  • 1 glavica luka, nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckanog
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 0.5 žličice mljevenog cimeta
  • 0.5 žličice mljevenog đumbira
  • sol i papar po ukusu

Za posluživanje:

  • 4 okrugla kruha, unutrašnjost, sredina
  • 1 prstohvat crnog sezama ili sjemenki bundeve, za ukrašavanje

Način pripreme

01

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak pa pirjajte dok ne postanu mekani i staklasti. Dodajte narezanu bundevu, pospite mljevenim cimetom i đumbirom te pirjajte još nekoliko minuta kako bi se začini proželi.

02

Ulijte povrtni temeljac i pustite da provri, a potom smanjite vatru i kuhajte 20-ak minuta, dok bundeva ne omekša.

03

Kad se bundeva skuha, juhu usitnite štapnim mikserom ili je miksajte u blenderu dok ne postane glatka i kremasta. Dodajte vrhnje za kuhanje, promiješajte i dodatno začinite solju i paprom ako bude potrebno.

04

Izrežite vrh na sva četiri okrugla kruha i pažljivo izvadite unutrašnji mekani dio kruha-sredinu, kako biste od svake formirali „zdjelice“ za juhu. Ako želite, izvađene sredine lagano tostirajte u pećnici kako bi postale hrskave.

05

Ulijte toplu juhu u pripremljene krušne zdjelice. Po vrhu pospite crni sezam ili sjemenke bundeve kao dekoraciju. Poslužite odmah uz poklopac od kruha ili dodatni kruh sa strane.

podijeli