sastojci
Za juhu:
- 1 kg bundeve, očišćene i narezane na kockice
- 1 glavica luka, nasjeckanog
- 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckanog
- 750 ml povrtnog temeljca
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 2 žlice maslinova ulja
- 0.5 žličice mljevenog cimeta
- 0.5 žličice mljevenog đumbira
- sol i papar po ukusu
Za posluživanje:
- 4 okrugla kruha, unutrašnjost, sredina
- 1 prstohvat crnog sezama ili sjemenki bundeve, za ukrašavanje
Način pripreme
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak pa pirjajte dok ne postanu mekani i staklasti. Dodajte narezanu bundevu, pospite mljevenim cimetom i đumbirom te pirjajte još nekoliko minuta kako bi se začini proželi.
Ulijte povrtni temeljac i pustite da provri, a potom smanjite vatru i kuhajte 20-ak minuta, dok bundeva ne omekša.
Kad se bundeva skuha, juhu usitnite štapnim mikserom ili je miksajte u blenderu dok ne postane glatka i kremasta. Dodajte vrhnje za kuhanje, promiješajte i dodatno začinite solju i paprom ako bude potrebno.
Izrežite vrh na sva četiri okrugla kruha i pažljivo izvadite unutrašnji mekani dio kruha-sredinu, kako biste od svake formirali „zdjelice“ za juhu. Ako želite, izvađene sredine lagano tostirajte u pećnici kako bi postale hrskave.
Ulijte toplu juhu u pripremljene krušne zdjelice. Po vrhu pospite crni sezam ili sjemenke bundeve kao dekoraciju. Poslužite odmah uz poklopac od kruha ili dodatni kruh sa strane.