sastojci
- 12 svježih školjki kamenica
- 2 žlice maslaca
- 2-3 ljutike (luk kozjak)
- 1 češanj češnjaka
- 100 g listova svježeg špinata
- 1 žlica narezanog lišća peršina
- nekoliko kapi tabasco umaka
- 1 žlica maslinova ulja
- 100 g krušnih mrvica
- 1-2 žlice rakije s okusom anisa
- sol
- mljeveni crni papar
- krupna morska sol za podlogu
- ploške limuna za posluživanje
Način pripreme
Školjke kamenice dobro očistite, a zatim ih nožem pažljivo otvorite.
Ostavite meso školjke na polovici oklopa školjke koji ima dublji otvor, isperite i ocijedite tekućinu.
Luk sitno nasjeckajte i stavite ga u tavu u kojoj ste otopili žlicu maslaca.
Pržite ga da postane staklast pa dodajte nasjeckane češnjak, špinat i peršin.
Nastavite pirjati, a kad špinat uvene, maknite s vatre pa sve usitnite u električnoj sjeckalici i ohladite.
Smjesi dodajte 2 žlice krušnih mrvica, tabasco, sol i papar.
Preostale krušne mrvice pomiješajte sa zagrijanim maslinovim uljem, žlicom maslaca i posolite.
U limenu posudu za pečenje stavite sloj soli i posložite školjke da budu na istoj razini.
U svaku školjku stavite malo rakije, žlicu smjese od špinata u tankom sloju i pospite pripremljenim krušnim mrvicama.
Pecite kratko u pećnici prethodno zagrijanoj na 210 °C dok površina ne dobije zlatnu boju i umak lagano zakuha pri rubovima.
Ostavite ih da odstoje nekoliko minuta, a zatim poslužite dok su vruće.
U krušne mrvice možete umiješati malo naribanog parmezana pa time posuti ovo savršeno predjelo koje može biti i ukusna večera.