Homemade Cheese Cookies. Cheese cookies, homemade wholesome pastries. Cheese and White Wine.
Copyright (c) 2020 Ivanna Pavliuk/Shutterstock. No use without permission.

Jednostavni krekeri sa sirom i sezamom

Ukupno trajanje
40
Min
min

sastojci

  • 150 g tvrdog sira (cheddar, gauda ili parmezan), naribanog
  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice sezama
  • 2-3 žlice hladne vode

Način pripreme

01

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte hladni maslac i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete teksturu nalik pijesku. Umiješajte naribani sir i 1 žlicu sezama te sve dobro promiješajte.

02

Dodajte jaje i 1 - 2 žlice hladne vode te mijesite tijesto dok ne postane glatko i kompaktno. Ako tijesto bude previše suho, dodajte još malo vode.

03

ijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu oko 3 mm. Narežite tijesto na male trokutiće (možete koristiti nož ili rezač za tijesto). Za autentičan izgled poput sira, u svakom trokutiću izbušite male rupice koristeći čačkalicu.

04

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa po njemu rasporedite trokutiće tijesta, ali tako da ostane dovoljno prostora između njih. Prije pečenja svaki kreker pospite ostatkom sezama. Pecite krekere 15 - 20 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.

05

Izvadite krekere iz pećnice i ostavite ih da se potpuno ohlade na limu ili rešetki.

podijeli