Delicious fried scallops in bowl served on white table, flat lay. Space for text
Copyright (c) 2024 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Jakobove kapice s pestom i matovilcem

sastojci

Za pržene jakobove kapice:

  • 400 g svježih jakobovih kapica bez ljušture
  • 50 g maslaca
  • 30 ml maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 1 limun, sok
  • sol i papar po ukusu

Za pesto od pinjola:

  • 200 g svježeg bosiljka
  • 100 g pinjola plus dodatnih 20 g za posipanje
  • 100 g ribanog parmezana
  • 200 ml maslinova ulja
  • 4 češnja češnjaka

Za prilog:

  • 150 g matovilca
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica aceta balsamica
  • sol i papar, po želji

Za posipanje:

  • 20 g pinjola

Način pripreme

01

Pripremite pesto od pinjola. U blender stavite svježi bosiljak, 100 g pinjola, naribani parmezan, češnjak, sol i papar. Polako dodajte maslinovo ulje dok miksate smjesu. Kad smjesa postane glatka i homogena, prebacite pesto u posudu i ostavite sa strane.

02

Operite i osušite jakobove kapice papirnatim ručnikom. U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasitno nasjeckani češnjak i pržite dok ne postane zlatno smeđi. Dodajte jakobove kapice u tavu i pržite ih 2 - 3 minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatno smeđu boju i postanu lagano hrskave izvana, a mekane iznutra. Posolite i popaprite po svom ukusu te prelijte sokom od limuna.

03

Pripremite prilog. Operite i osušite matovilac. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, aceto balsamico, sol i papar. Dodajte matovilac i dobro promiješajte da se sve ravnomjerno obloži.

04

Poslužite tako da na tanjur stavite obilnu količinu pesta od pinjola i razmažete ga da pokrije dno tanjura. Na pesto posložite pržene jakobove kapice. Uz njih stavite matovilac kao prilog. Pospite s dodatnih 20 g smrvljenih pinjola.

podijeli