sastojci
Za pržene jakobove kapice:
- 400 g svježih jakobovih kapica bez ljušture
- 50 g maslaca
- 30 ml maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 1 limun, sok
- sol i papar po ukusu
Za pesto od pinjola:
- 200 g svježeg bosiljka
- 100 g pinjola plus dodatnih 20 g za posipanje
- 100 g ribanog parmezana
- 200 ml maslinova ulja
- 4 češnja češnjaka
Za prilog:
- 150 g matovilca
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica aceta balsamica
- sol i papar, po želji
Za posipanje:
- 20 g pinjola
Način pripreme
Pripremite pesto od pinjola. U blender stavite svježi bosiljak, 100 g pinjola, naribani parmezan, češnjak, sol i papar. Polako dodajte maslinovo ulje dok miksate smjesu. Kad smjesa postane glatka i homogena, prebacite pesto u posudu i ostavite sa strane.
Operite i osušite jakobove kapice papirnatim ručnikom. U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasitno nasjeckani češnjak i pržite dok ne postane zlatno smeđi. Dodajte jakobove kapice u tavu i pržite ih 2 - 3 minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatno smeđu boju i postanu lagano hrskave izvana, a mekane iznutra. Posolite i popaprite po svom ukusu te prelijte sokom od limuna.
Pripremite prilog. Operite i osušite matovilac. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, aceto balsamico, sol i papar. Dodajte matovilac i dobro promiješajte da se sve ravnomjerno obloži.
Poslužite tako da na tanjur stavite obilnu količinu pesta od pinjola i razmažete ga da pokrije dno tanjura. Na pesto posložite pržene jakobove kapice. Uz njih stavite matovilac kao prilog. Pospite s dodatnih 20 g smrvljenih pinjola.