Indijska paratha s graškom
sastojci
- 500 g brašna
- 300 ml vode
- 50 g maslaca
- 12 g soli
- 200 g graška
- 1 češanj češnjaka
- 1 zelena čili papričica
- 20 g svježeg đumbira
- 10 g listića korijandra
- 0.5 g sjemenki kumina
- 60 ml suncokretova ulja
Način pripreme
U vrućoj vodi otopite maslac i ostavite da se hladi. Pomiješajte brašno i 8 g soli. Polako u brašno ulijevajte mlaku, masnu vodu i mijesite gipko tijesto. Ostavite da tijesto stoji 15 minuta.
U međuvremenu blanširajte grašak. U blender stavite grašak, češanj češnjaka, čili papričice (količina po želji), ribani đumbir, listiće korijandra i 2 g soli, kratko blendajte.
Na 30 ml ulja popržite sjemenke kumina, dodajte smjesu graška iz blendera, popržite miješajući dvije minute. Pustite da se hladi.
Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu, podijelite na 10 loptica, razvaljajte svaku u tanki krug promjera oko 15 cm. Na krug tijesta ravnomjerno rasporedite nadjev, poklopite drugim krugom, prstima spojite rubove, prevucite donje tijesto preko gornjeg. Pobrašnite i lagano valjkom razvaljajte, samo da se poveže nadjev i tijesto.
Pecite svaku parathu na srednje ugrijanoj tavi, poslije pečenja premažite odmah uljem s obje strane.
Uz parathu poslužite razne umake po želji.