sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 2 žličice soli
- 1 žličica šećera
- 350 ml tople vode
- Sjemenke po želji-sezam, mak
- 2 jaja
- 100 g rotkvica
- 200 g krem sira
- 100 g pesta od bosiljka
- 40 g kapara
Topla kupka:
- 2 l vode
- 1 prstohvat sode bikarbone
- 1 žličica šećera
Način pripreme
Dodajte u brašno suhi kvasac, šećer i sol, počnite dodavati toplu vodu i zamijesite tijesto. Tijesto pokrijte čistim ubrusom i ostavite na toplom da se diže.
Kad se tijesto diglo, podijelite na 8 dijelova, oblikujte kuglice i ostavite pokriveno da se diže još 30 minuta. Probušite tijesto prstom u sredini i okrećite da dobijete kolut.
U širu posudu ulijte vodu da je duboko oko 2cm, dodajte sodu bikarbonu i šećer, zakipite i pustite da lagano kuha.
Svako pecivo kuhajte 2 minute, okrenite i kuhajte još minutu, stavite na rešetku da se hladi. Uvaljajte u mješavinu sjemenki po želji, stavljajte na pleh, pecite 13-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 240-250°c.
Za sendviče kuhajte jaja 8 minuta, ohladite, ogulite i narežite na kockice. Rotkvice narežite na tanke ploške.
Razrežite bagelse, premažite krem sirom i dodajte jaja i rotkvice ili krem sir kombinirajte s pestom od bosiljka i kaparima.