sastojci
- 500 g juneće jetre
- 100 g suhih smokava
- 250 ml vruće vode
- 1 luk
- 2 češanja češnjaka
- 1 žličica soli
- 1 žličica crvenog papra u zrnu
- 40 ml maslinova ulja
- 1 manja grančica ružmarina
- 2 lista lovora
- 3-4 grančice timijana
- 160 g maslaca
- 60 ml konjaka
Način pripreme
Jetru očistite i narežite na manje komade.
Suhe smokve nasitno narežite i prelijte vrućom vodom te ostavite 15 minuta.
Luk i češnjak nasitno nasjeckajte.
U zagrijanu tavu ulijte maslinovo ulje pa na njemu 5 minuta pržite narezani luk, a potom dodajte češnjak i jetru pa sve kratko pržite, oko 2 minute. Zatim dodajte timijan, lovorov list, ružmarin i 80 g maslaca te pirjajte 15 minuta. Na kraju ulijte konjak i pirjajte dok alkohol ne ispari, oko 2 minute. Posolite i dodajte svježe mljeveni crveni papar pa maknite s vatre i ostavite 10 minuta, da se malo ohladi. Izvadite lovorov list i ružmarin, a sve ostalo stavite u blender, dodajte ocijeđene suhe smokve i sve sameljite do željene teksture.
Dobivenu paštetu ostavite da se još malo hladi, a zatim je rasporedite u staklenke. Preostalih 80 g maslaca rastopite i prelijte preko paštete u staklenkama. Stavite u hladnjak da se potpuno ohladi i stegne.
Ohlađenu paštetu poslužite s tostiranim kruhom.