Domaća jetrena pašteta

Ukupno trajanje
35
Min
min

sastojci

  • 500 g juneće jetre
  • 100 g suhih smokava
  • 250 ml vruće vode
  • 1 luk
  • 2 češanja češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica crvenog papra u zrnu
  • 40 ml maslinova ulja
  • 1 manja grančica ružmarina
  • 2 lista lovora
  • 3-4 grančice timijana
  • 160 g maslaca
  • 60 ml konjaka

Način pripreme

01

Jetru očistite i narežite na manje komade.

02

Suhe smokve nasitno narežite i prelijte vrućom vodom te ostavite 15 minuta.

03

Luk i češnjak nasitno nasjeckajte.

04

U zagrijanu tavu ulijte maslinovo ulje pa na njemu 5 minuta pržite narezani luk, a potom dodajte češnjak i jetru pa sve kratko pržite, oko 2 minute. Zatim dodajte timijan, lovorov list, ružmarin i 80 g maslaca te pirjajte 15 minuta. Na kraju ulijte konjak i pirjajte dok alkohol ne ispari, oko 2 minute. Posolite i dodajte svježe mljeveni crveni papar pa maknite s vatre i ostavite 10 minuta, da se malo ohladi. Izvadite lovorov list i ružmarin, a sve ostalo stavite u blender, dodajte ocijeđene suhe smokve i sve sameljite do željene teksture.

05

Dobivenu paštetu ostavite da se još malo hladi, a zatim je rasporedite u staklenke. Preostalih 80 g maslaca rastopite i prelijte preko paštete u staklenkama. Stavite u hladnjak da se potpuno ohladi i stegne.

06

Ohlađenu paštetu poslužite s tostiranim kruhom.

podijeli