sastojci
Sastojci za burgere:
- 4 peciva za burgere
- 800 g svinjske vratine bez kosti
- sol
- 50 g svinjske masti
- 100 ml BBQ umaka
Sastojci za džem od luka:
- 500 g crvenog luka
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 g smeđeg šećera
- 50 ml aceta balsamica
- 50 ml crnog vina
- sol
- papar
Način pripreme
Svinjetinu posolite, stavite u pleh uz dodatak svinjske masti i pecite na 100 °C oko 3 sata. U međuvremenu napravite džem od luka. Na mješavini maslinovog ulja i maslaca 20 minuta pirjajte luk narezan na ploške, dodajte šećer, začinite solju i paprom i nastavite pirjati još 20 minuta dok se luk ne karamelizira.
Podlijte vinom i acetom i kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustu, pekmezastu strukturu umaka (oko 30 minuta). Meso pustite da se 1 – 2 minute stabilizira, narežite ga na šnite i opecite u tavi s obje strane.
Pecivo razrežite i tostirajte 1 minutu u tavi gdje se peklo meso (s unutarnje strane).
Na pecivo stavite meso narezano na rezance, dodajte džem od luka, pokapajte BBQ umakom, poklopite drugim dijelom peciva i poslužite.
Za džem od luka koristite ljubičasti luk za ljepšu boju.