sastojci
- 12 kom artičoka
- 150 g slanine
- 150 g šunke
- 16 kom papričica
- 2 glavice češnjaka
- 1 limun
- 40 g maslaca
- 40 ml maslinovog ulja
- sol, šareni papar u zrnu
Način pripreme
Artičokama maknite zelene listove i ostavite samo srce – bijeli dio.
U zdjelu stavite ledenu vodu, iscijedite limun pa sok i polovice limuna ubacite u vodu, dodajte srca artičoka i poprečno prerezane glavice češnjaka.
Zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte dobro osušene artičoke i češnjak, posolite, poklopite do pola i na laganoj vatri parite 15 – 20 minuta. U drugoj tavi popržite ploškice slanine i trakice šunke.
Dodajte artičoke i češnjak u tavu sa špekom, dodajte papričice, začinite solju i svježe mljevenim šarenim paprom, raspodijelite u tanjure i poslužite.
Nakon prženja odvojite par ploškica slanine i položite ih na papirnati ručnik te dodajte na vrh pri serviranju za hrskavi efekt.