Artičoke gratinirane sa špekom i papričicom

sastojci

  • 12 kom artičoka
  • 150 g slanine
  • 150 g šunke
  • 16 kom papričica
  • 2 glavice češnjaka
  • 1 limun
  • 40 g maslaca
  • 40 ml maslinovog ulja
  • sol, šareni papar u zrnu

Način pripreme

01

Artičokama maknite zelene listove i ostavite samo srce – bijeli dio.

02

U zdjelu stavite ledenu vodu, iscijedite limun pa sok i polovice limuna ubacite u vodu, dodajte srca artičoka i  poprečno prerezane glavice češnjaka.

03

Zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte dobro osušene artičoke i češnjak, posolite, poklopite do pola i na laganoj vatri parite 15 – 20 minuta. U drugoj tavi popržite ploškice slanine i trakice šunke.

04

Dodajte artičoke i češnjak u tavu sa špekom, dodajte papričice, začinite solju i svježe mljevenim šarenim paprom, raspodijelite u tanjure i poslužite.

Nakon prženja odvojite par ploškica slanine i položite ih na papirnati ručnik te dodajte na vrh pri serviranju za hrskavi efekt.

podijeli