sastojci
- 1.2 kg tikve (turkinja ili neka druga izrazito narančastog mesa)
- 1 glavica češnjaka
- 1–2 grančice svježeg ružmarina
- 40 g tahini paste
- 80 g kikirikija
- 100 – 150 ml maslinovog ulja
- sok 1 – 2 limuna
- sol
- 1 prstohvat mljevenog kumina
- 100 g milerama
Način pripreme
01
Tikvu prepolovite, odstranite koštice i stavite peći na strani kore na 150 °C 90 minuta. Glavici češnjaka odstranite vanjske suhe listove i poprečno prepolovite. Nakon sat vremena pečenja tikve dodajte u lim polovice češnjaka prerezanom stranom prema gore.
02
Zadnjih 10 minuta pečenja dodajte u lim i grančice ružmarina. Pečenoj tikvi odstranite smeđu koricu, žlicom vadite meso tikve i stavljajte u blender.
03
Žličicom dodajte i pečeni češnjak, tahini pastu, sol, kumin, maslinovo ulje (najprije dodajte pola količine, a ostatak dolijevajte u tankom mlazu) i limunov sok, blendajte, dodajte mileram.
04
Hummus od tikve dekorirajte sjeckanim kikirikijem i listićima ružmarina.