Hummus od tikve s kikirikijem

Ukupno trajanje
120
Min

sastojci

  • 1.2 kg tikve (turkinja ili neka druga izrazito narančastog mesa)
  • 1 glavica češnjaka
  • 1–2 grančice svježeg ružmarina
  • 40 g tahini paste
  • 80 g kikirikija
  • 100 – 150 ml maslinovog ulja
  • sok 1 – 2 limuna
  • sol
  • 1 prstohvat mljevenog kumina
  • 100 g milerama

Način pripreme

01

Tikvu prepolovite, odstranite koštice i stavite peći na strani kore na 150 °C 90 minuta. Glavici češnjaka odstranite vanjske suhe listove i poprečno prepolovite. Nakon sat vremena pečenja tikve dodajte u lim polovice češnjaka prerezanom stranom prema gore. 

02

Zadnjih 10 minuta pečenja dodajte u lim i grančice ružmarina. Pečenoj tikvi odstranite smeđu koricu, žlicom vadite meso tikve i stavljajte u blender. 

03

Žličicom dodajte i pečeni češnjak, tahini pastu, sol, kumin, maslinovo ulje (najprije dodajte pola količine, a ostatak dolijevajte u tankom mlazu) i limunov sok, blendajte, dodajte mileram. 

04

Hummus od tikve dekorirajte sjeckanim kikirikijem i listićima ružmarina.

podijeli