sastojci
Sastojci za prho tijesto:
- 250 g S-BUDGET glatkog brašna
- 2 prstohvata soli
- 125 g S-BUDGET hladnog maslaca
- 1 S-BUDGET jaje
- 2 žlice S-BUDGET slatkog vrhnja
Sastojci za nadjev:
- 180 g brie sira
- 2 zrele kruške
- šaka oraha
- 120 g S-BUDGET Schwarzwälder Schinken
- par grančica svježeg timijana
- malo papra
- malo papra
- kockica maslaca
- malo sjeckanih pistacija
Način pripreme
Brašno stavite u dublju zdjelu, dodajte sol i izmiješajte. Potom dodajte hladni maslac narezan na kockice i utrljajte ga u brašno (dobit ćete finu pjeskastu smjesu). Dodajte jaje i slatko vrhnje pa brzo umijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Tijesto formirajte u disk, zamotajte ga u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak da odstoji najmanje 30 minuta.
Pripremite nadjev: na deblje ploške narežite brie sir, a na tanje ploške narežite oprane kruške.
Na papiru za pečenje razvaljajte tijesto, zajedno s papirom prebacite na pleh za pečenje pa sredinu nadjenite kruškama i sirom (ostavite prazan rub najmanje 5 cm). Popaprite, pospite grubo sjeckanim orasima i svježim timijanom pa formirajte galette preklapanjem rubova prema unutra. Rubove premažite omekšalim maslacem, pospite grubo sjeckanim pistacijama pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 40-45 minuta, dok galette ne dobije lijepu zlatnu boju.
Izvadite iz pećnice, ohladite barem 15 minuta, potom nadjenite Schwarzwald šunkom, narežite na kriške i poslužite toplo.
Izvor: @oslanomislatkom