sastojci
Sastojci za biskvit:
- 380 g S-BUDGET brašna tip 550
- 1 žličica soda bikarbona
- 10 g sirovog kakao praha
- 0.5 žličice soli
- 115 g SPAR maslaca (sobne temperature)
- 100 g šećera
- 240 ml biljnog ulja
- 4 jaja, odvojiti bjelanjke i žumanjke
- 1 vrećica S-BUDGET vanilin šećera
- 1 žličica alkoholnog octa
- 1 crvena SPAR jestiva boja
- 240 ml mlaćenice ili tekućeg jogurta
Sastojci za kremu:
- 3 kom S-BUDGET sirnog namaza
- 227 g SPAR maslaca (sobne temperature)
- 100 g šećera u prahu
- 1 vrećica S-BUDGET vanilin šećera
- sok manjeg limuna
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 175-180°C i pripremite 2 kalupa za tortu promjera 20 cm.
U jednu posudu pomiješajte suhe sastojke – brašno, sodu bikarbonu, kakao prah i sol.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
U zdjeli od miksera pomoću list nastavka miksajte maslac i šećer otprilike 1 minutu. Pomoću špatule sakupite sve sa stjenki posude pa dodajte ulje, žumanjke, vanilin šećer, ocat i miksajte oko 2 minute.
Dodajte naizmjence suhe sastojke i mlaćenicu ostalim mokrima koje ste miksali, a zatim dodajte jestivu boju dok se sve ne poveže. Izmiksajte bjelanjke pa ih umiješajte u glavnu smjesu pomoću špatule, nikako je nemojte premiksati.
Podijelite smjesu u dva kalupa i pecite 32 do 36 minuta (ovisno o jačini pećnice).
Za pripremu kreme miksajte maslac pa dodajte sirni namaz, šećer u prahu, vanilin šećer i limunov sok.
Kad je biskvit ispečen prerežite mu gornji dio kako biste poravnali biskvit pa ga prerežite na pola kako biste od svakog biskvita imali po dva dijela, a ukupno četiri. Vrh biskvita koji ste odrezali sačuvajte za ukrašavanje torte.
Složite tortu tako da prvo stavite biskvit pa kremu i tako do kraja, a na vrh posipajte izmrvljen biskvit.
Ukrasite po želji, rashladite tortu minimalno sat vremena prije posluživanja i uživajte!
Izvor: @janjolinka