Losos na grillu, stir fry azijski mix povrća i salata s tajlandskim dresingom
sastojci
Sastojci za losos:
- 800 g svježeg lososa iz INTERSPAR ribarnice
- Malo biljnog ili sezamovog ulja
- sol
Sastoji za dresing:
- 4 žličice S-BUDGET maslaca od kikirikija
- 2 žličice rižinog octa
- 2 žličice soka limete (ili limuna)
- 3 žličice biljnog ulja
- 1 žlica sojinog umaka
- 2 žlice javorovog sirupa ili 1 žlica meda
- 2 cm svježeg đumbira, oguljenog i narezanog na ploške
- 1 žličica soli
- 0.25 žličice chilija
- 0.25 šalice hladne vode
- 2 žlice lista korijandera (ako nema stavite peršin, nije isto, ali dat će potrebnu svježinu ovom dresingu)
Sastojci za salatu:
- 0.25 glavice svježeg kupusa
- 1 salatni svježi krastavac
- 0.5 svježe crvene paprike
- 1.5 naribane mrkve
Sastojci za prilog sa S-BUDGET azijskim mixom povrća:
- 2 žlice biljnog ili sezamovog ulja
- 0.5 vrećice S-BUDGET Azijskog mixa
- 1.5 žlica sojinog umaka
- 1 žlica sezamovih sjemenaka
Način pripreme
Prvo pripremite dresing i povrće za salatu. Za dresing izblendajte sve sastojke, osim korijandera/peršina pa njih naknadno dodajte i još sve zajedno izblendajte.
Za salatu naribajte svježi kupus na mandolinu, krastavac prerežite na pola pa žlicom izdubite sredinu kako biste maknuli koštice. Paprike narežite na manje komade i naribajte mrkvu. Poslužite s dresingom i malo svježih listića korijandera.
Za pripremu priloga zagrijte tavu, stavite ulje pa dodajte S-BUDGET azijski mix povrća i miješajte povremeno, 4 – 5 minuta. Dodajte sojinog umaka pa kada se reducira i povrće bude kuhano, dodajte sezamove sjemenke.
Neka vam riba stoji 20-ak minuta van hladnjaka prije pripreme.
Losos prije pečenja malo osušite papirnatim ubrusom. Posolite ga sa svake strane pa zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, dodajte ulje i pecite losos sa svake strane oko 4 minute (vrijeme pečenja ovisi i debljini odreska, moj je bio oko 2 cm).
Izvor: @janjolinka