Grah s "twistom"
sastojci
- 2 žlice maslinovog ulja ili ghee maslaca
- ½ - 1 luk srebrenac (ako je veći koristimo pola)
- 2 – 3 cm korijena đumbira
- 2 komadića chilija (ili grubo mljevenog)
- 0.25 žličice kurkume
- 0.25 žličice češnjaka u prahu
- 2 veće mrkve
- S-BUDGET paprika tri boje (od svake 1 2)
- 1 manji ljubičasti batat
- 1 srednji narančasti batat
- 800 g S-BUDGET crvenog graha u konzervi
- oko 1 l povrtnog temeljca - koristiti zagrijan (možete koristiti i 1-2 bio povrtne kocke rastopljene u vrućoj vodi)
- 1-2 žlice jabučnog octa
- 2 – 3 S-BUDGET rajčica pelat + 1-2 žlice umaka
- sol po želji
- papar po želji
Način pripreme
Procijedite i operite grah pod hladnom vodom.
Prvo narežite povrće – luk i papriku na sitne komadiće, mrkvu na kolutove, batat prepolovite pa dio narežite na tanje kolutove, a dio na veće komade (debljine 2 cm). Korijen đumbira nasjeckajte na sitno.
Pripremite si suhe začine i chili.
U zagrijan lonac stavite maslinovo ulje ili ghee. Ubacite luk pa nakon što omekša stavite suhe začine, chili i đumbir. Prelijte sve s malo toplog temeljca. Ubacite mrkvu, papriku i batat (onu polovicu koju ste sitnije narezali) pa prelijte s još temeljca.
Kada su vam se batat i mrkva skuhali, izblendajte dio štapnim mikserom kako biste dobili malo gušću juhu. Nemojte sve izblendati, neka vam ostanu i veći komadi povrća.
Dodajte pelate i malo umaka od rajčice pa ubacite grah i preostali batat. Kada je batat gotov, dodajte soli i papra po želji pa završite s kuhanjem.
Izvor: @janjolinka