Vijenac s pisanicama

Ukupno trajanje
115
Min

sastojci

  • 300 ml SPAR trajnog mlijeka
  • 75 g SPAR maslaca
  • 7 g S-BUDGET instant kvasca
  • 1 prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 6 SPAR svježih jaja iz podnog uzgoja
  • 570 g glatkog brašna (+ malo više za pobrašniti radnu površinu)
  • 1 naranča
  • 1 limun

Ukrasni posip za tortu:

  • 1 l crnog vina

Način pripreme

01

Izmiksajte 2 jaja, šećer, instant kvasca i sol.

02

Otopite maslac u mlijeku pazeći da mlijeko ne zakipi.

03

Mlijeko s maslacem dodajte izmiksanim jajima sa šećerom. Dodajte pola količine glatkog pšeničnog brašna te mikserom s kukom za tijesto miješajte sve namirnice 2-3 minute. Postepeno dodajte ostatak glatkog brašna, naribanu koricu naranče i limuna. Tijesto nastavite mijesiti mikserom 12 minuta.

04

Na pobrašnjenoj površini rukama mijesite tijesto 4 minute, oblikujte ga u kuglu i pokrivenog ga ostavite 10 minuta da odmori.

05

Tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova i svaki dio razvaljajte u uže dužine od 35 cm. Spojite krajeve dva užeta i isprepletite ih po dužini. Na kraju spojite krajeve tijesta kako bi dobili vijenac.

06

Vijence prebacite na papir za pečenje i pokrivene ih dižite na toplom mjestu 60 min.

07

Za pisanice, preostala jaja potopite crnim vinom u loncu i kuhajte ih 13-15 min. Prebacite ih na papirnati ubrus nakon kuhanja.

08

Dignuto tijesto premažite razmućenim jajetom, posipajte ukrasom za tortu i umetnite u sredinu pisanice.

09

Blagdanski kruh pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 18-20 minuta.

Izvor: @darkokontin

podijeli