Vijenac s pisanicama
sastojci
- 300 ml SPAR trajnog mlijeka
- 75 g SPAR maslaca
- 7 g S-BUDGET instant kvasca
- 1 prstohvat soli
- 100 g šećera
- 6 SPAR svježih jaja iz podnog uzgoja
- 570 g glatkog brašna (+ malo više za pobrašniti radnu površinu)
- 1 naranča
- 1 limun
Ukrasni posip za tortu:
- 1 l crnog vina
Način pripreme
Izmiksajte 2 jaja, šećer, instant kvasca i sol.
Otopite maslac u mlijeku pazeći da mlijeko ne zakipi.
Mlijeko s maslacem dodajte izmiksanim jajima sa šećerom. Dodajte pola količine glatkog pšeničnog brašna te mikserom s kukom za tijesto miješajte sve namirnice 2-3 minute. Postepeno dodajte ostatak glatkog brašna, naribanu koricu naranče i limuna. Tijesto nastavite mijesiti mikserom 12 minuta.
Na pobrašnjenoj površini rukama mijesite tijesto 4 minute, oblikujte ga u kuglu i pokrivenog ga ostavite 10 minuta da odmori.
Tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova i svaki dio razvaljajte u uže dužine od 35 cm. Spojite krajeve dva užeta i isprepletite ih po dužini. Na kraju spojite krajeve tijesta kako bi dobili vijenac.
Vijence prebacite na papir za pečenje i pokrivene ih dižite na toplom mjestu 60 min.
Za pisanice, preostala jaja potopite crnim vinom u loncu i kuhajte ih 13-15 min. Prebacite ih na papirnati ubrus nakon kuhanja.
Dignuto tijesto premažite razmućenim jajetom, posipajte ukrasom za tortu i umetnite u sredinu pisanice.
Blagdanski kruh pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 18-20 minuta.
Izvor: @darkokontin