Sticky and spicy Buddha bowl
sastojci
Za "meso":
- 200 g SPAR Veggie mljevenog mesa
- 1 ljutika
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
- 1 chili papričica, sitno sjeckana
- 1 komadić đumbira, sitno sjeckan
- 1 žlica SPAR Natur*pur koncentrata rajčice
- 2 žlice sojinog umaka
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1 žlica rižinog octa
Za dressing:
- nekoliko grančica SPAR Natur*pur peršina
- 3 žlice maslinovog ulja
- sok pola limuna
Dodatno:
- 150 g SPAR Natur*pur basmati riže, skuhane
- 200 g SPAR Vital leće iz konzerve
- 1 manji avokado, narezan
- sezamove sjemenke
Za jednu staklenku brzo ukiseljenog povrća:
- 1 manji ljubičasti luk
- 1 mrkva
- 1 daikon
- nekoliko rotkvica
- 2 dcl vode
- 2 dl jabučnog octa
- 0.5 žličice soli
- 1 žličica šećera
Način pripreme
Narežite povrće na što tanje te ga utisnite u staklenku.
U manjem lončiću vodu dovedite do vrenja, dodajte ocat, sol i šećer te kratko kuhajte na laganoj vatri dok se sol i šećer ne rastope. Odmah prelijte povrće, zatvorite staklenku te lagano protresite. Nakon 2 sata povrće je spremno za jelo, iako će biti bolje s duljim stajanjem. Držite u hladnjaku do 2 tjedna.
Na malo maslinovog ulja zdinstajte ljutiku. Dodajte SPAR Veggie mljeveno meso i drvenom žlicom ga lagano “razbijte” u tavi, dok se ne usitni. Dodajte češnjak, chili i đumbir pa dobro promiješajte. Sad dodajte koncentrat rajčice, sojin umak, javorov sirup, rižin ocat i nastavite pržiti dok vam meso ne uhvati laganu koricu. Paralelno skuhajte rižu.
Za dresing peršin nasjeckajte na sitno pa promiješajte s maslinovim uljem i limunovim sokom.
Složite zdjelicu tako da na polovicu stavite rižu i leću, drugu polovicu napunite salatom pa nastavite s “mesom”, avokadom i ukiseljenim povrćem. Sve zalijte s dresingom.
Izvor: @burbon_i_borovnice