Kruh s organskom ciklom
sastojci
- 300 g sitnije cikle iz organskog uzgoja
- 400 g integralnog brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 30 ml maslinova ulja
- 1 žličica soli (5 g)
- 1 žličica šećera
- 200-250 ml mlake vode
Način pripreme
01
Izmrvite kvasac u malo mlake vode uz dodatak šećera i žlice brašna pa ostavite na toplom desetak minuta. Ciklu ogulite, narežite na kockice i skuhajte.
02
Pola kuhane cikle odvojite, a drugu polovicu začinite maslinovim uljem i napravite pire. Brašnu dodajte kvasac, sol i šećer pa počnite mijesiti tijesto uz postupno dodavanje mlake vode.
03
U tijesto dodajte pire od cikle i na kraju kockice cikle. Ostavite tijesto na toplom da se diže.
04
Zagrijte pećnicu na 170 °C. Oblikujte štrucu kruha i pecite oko 50 minuta, ovisno o pećnici.
Umjesto cikle možete naribati krumpir, batat, bundevu, mrkvu ili čičoku.