sastojci
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 veća glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 veća stabljika celera
- 2 krumpira
- 200 g zelenih mahuna
- 300 g tikvica
- 150 g graška
- 1 lovorov list
- 0.25 glavice kelja
- 1 l povrtnog temeljca ili vode
- šaka sitne tjestenine
- svježi listovi kadulje, bosiljka i peršina
Način pripreme
Povrće očistite i operite. Luk sitno nasjeckajte, mrkvu narežite na kolutiće, stabljiku celera, mahune i tikvicu na manje komade, krumpir na kockice, a listove kelja na trakice. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i pržite 3 minute.
Dodajte nasjeckani ili protisnuti češnjak, mrkvu, celer, mahune, krumpir i lovorov list i sve pirjajte 15 minuta. Dodajte tikvicu i grašak, prelijte povrtnim temeljcem i kuhajte dok povrće malo ne omekša.
Dodajte kelj i tjesteninu pa još kratko kuhajte pazeći da se tjestenina ne prekuha. Na kraju dodajte nasjeckane listiće bosiljka i peršina i listove kadulje.
U minestrone dodajte što više povrća, ovisno o sezoni, samo pazite na redoslijed dodavanja jer je važno da se ono ne prekuha.