Mushroom soup with meat on a dark background. Lunch meat soup with beef, champignon, onion and sauce.
Copyright (c) 2024 smspsy/Shutterstock. No use without permission.

Sporo kuhana juha od gljiva s govedinom

Ukupno trajanje
180
Min
min

sastojci

  • 500 g goveđeg mesa u 1 komadu (npr. ramstek, plećka ili vrat)
  • 200 g šampinjona, narezanih na ploške
  • 1 glavica crvenog luka, nasitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1.2 l goveđeg temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica brašna
  • sol i papar po ukusu
  • 100 g kiselog vrhnja ili avokado-pjene (za ukras)

Način pripreme

01

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne omekša, oko 5 minuta. Zatim dodajte češnjak pa sve pržite još 1 minutu.

02

Cijeli komad goveđeg mesa stavite u lonac i pržite ga sa svih strana dok ne dobije lijepu smeđu boju, oko 10 minuta, pa ga potom posolite i popaprite.

03

Dodajte narezane šampinjone i pržite ih uz meso nekoliko minuta dok ne omekšaju.

04

Pospite brašno po mesu i šampinjonima, miješajući kako biste dobili blagu zapršku. Polako ulijte goveđi temeljac, stalno miješajući kako se ne bi stvorile grudice.

05

Kada juha zakuha, smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri 2,5 - 3 sata ili dok meso ne postane vrlo mekano i može se lako usitniti vilicom. Povremeno provjerite razinu tekućine pa, ako bude potrebno, ulijte malo vode ili temeljca.

06

Kad meso bude skuhano, izvadite ga iz lonca i vilicom ga natrgajte na komadiće. Vratite natrgano meso natrag u juhu.

07

Umiješajte vrhnje za kuhanje i pustite da juha lagano krčka još 5 minuta kako bi se okusi proželi.

08

Poslužite juhu u dubokim tanjurima, s kiselim vrhnjem ili avokado-pjenom na vrhu, po želji.

podijeli