Salmorejo - hladna juha

Ukupno trajanje
20
Min
min

sastojci

  • 1 kg zrelih rajčica
  • 200 g starog bijelog kruha bez kore
  • 1 češanj češnjaka
  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 30 ml vinskog octa
  • sol po ukusu
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 100 g pršuta

Način pripreme

01

Operite rajčice i uklonite peteljke. Narežite rajčice na četvrtine. Stavite rajčice u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

02

Dodajte stari bijeli kruh u blender s rajčicama i ostavite nekoliko minuta da kruh upije sok od rajčica. Zatim u blender dodajte češanj češnjaka i vinski ocat. Miksajte sve dok smjesa ne postane potpuno glatka.

03

Dok miksate, polako dodajte maslinovo ulje. Nastavite miksati dok smjesa ne postane kremasta i glatka.

04

Posolite po svom ukusu i ponovo kratko izmiksajte da se sol ravnomjerno rasporedi.

05

Stavite salmorejo u hladnjak i ostavite da se hladi najmanje 2 sata do posluživanja.

06

Prije posluživanja zdrobite ili nasitno narežite tvrdo kuhana jaja i pršut.

07

Poslužite salmorejo u zdjelicama i ukrasite komadićima kuhanog jajeta i pršuta na vrhu.

podijeli