sastojci
- 1 kg zrelih rajčica
- 200 g starog bijelog kruha bez kore
- 1 češanj češnjaka
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 30 ml vinskog octa
- sol po ukusu
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 100 g pršuta
Način pripreme
Operite rajčice i uklonite peteljke. Narežite rajčice na četvrtine. Stavite rajčice u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte stari bijeli kruh u blender s rajčicama i ostavite nekoliko minuta da kruh upije sok od rajčica. Zatim u blender dodajte češanj češnjaka i vinski ocat. Miksajte sve dok smjesa ne postane potpuno glatka.
Dok miksate, polako dodajte maslinovo ulje. Nastavite miksati dok smjesa ne postane kremasta i glatka.
Posolite po svom ukusu i ponovo kratko izmiksajte da se sol ravnomjerno rasporedi.
Stavite salmorejo u hladnjak i ostavite da se hladi najmanje 2 sata do posluživanja.
Prije posluživanja zdrobite ili nasitno narežite tvrdo kuhana jaja i pršut.
Poslužite salmorejo u zdjelicama i ukrasite komadićima kuhanog jajeta i pršuta na vrhu.