sastojci
- 600 g piletine
- 100 g mrkve
- 100 g celera
- 100 g peršina
- 100 g crvenoga luka
- 150 g kelja
- sol
- papar
- 500 g njoka
- 100 g maslaca
- 80 g brašna
- 60 g parmezana
- 100 ml vrhnja za kuhanje
Način pripreme
Stavite u lonac piletinu, mrkvu, celer, peršin i luk pa dolijte 1,5 litru vode i skuhajte juhu. Kada zakipi, uklonite pjenu, posolite i dodajte zrna papra i listiće peršina pa kuhajte na laganoj vatri.
Skuhanu juhu procijedite, a meso narežite na male komadiće.
Na maslacu zabijelite brašno, maknite ga s vatre, pa stalno miješajući lagano zalijte juhom i nastavite kuhati 10 - 15 minuta. Ako bude potrebno, dolijte pileće juhe do željene gustoće, a potom i nasjeckani kelj, a na kraju umiješajte vrhnje za kuhanje. Maknite s vatre i dodajte parmezan i naribanu mrkvu.
U međuvremenu u slanoj vodi skuhajte njoke. Njoke stavite u tanjur, dodajte juhu i na kraju meso te poslužite.
Za velouté juhe važno je stalno miješanje dok podlijevate brašno juhom, u protivnom će se od brašna stvoriti velika gruda koju nećete moći razbiti.