sastojci
- 200 g fileta svježeg lososa
- 300 ml mlaćenice
- 800 ml povrtnog temeljca
- 2 krumpira
- 2 mrkve
- 1 poriluk
- 1 manja tikvica
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žlica svježeg kopra
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice papra
Način pripreme
U većem loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani češnjak i poriluk narezan na tanke kolutiće te ih pržite nekoliko minuta dok poriluk ne omekša.
Krumpir i tikvicu narežite na kockice, a mrkvu na kolutiće. Dodajte narezani krumpir, mrkvu i tikvicu u lonac s porilukom te sve zajedno kratko pržite, 3 - 4 minute.
Ulijte povrtni temeljac u lonac s povrćem, posolite i popaprite pa pustite da zakuha. Potom smanjite vatru i kuhajte povrće 15 - 20 minuta dok ne omekša.
Dok se povrće kuha, narežite losos na manje komade. Pospite ga s pola žlice svježeg kopra i sokom limuna.
Nakon što povrće omekša, dodajte komade lososa u juhu i kuhajte još 5 - 7 minuta dok se losos ne skuha.
Potom smanjite vatru na nisku temperaturu i polako umiješajte mlaćenicu u juhu. Pazite da mlaćenica ne zakuha kako bi juha ostala kremasta i svježa.
Ostavite da se svi okusi sjedine još 2 - 3 minute.
Juhu poslužite toplu i posutu svježim koprom.