Nordic salmon soup with buttermilk and dill
Copyright (c) 2023 vlasna/Shutterstock. No use without permission.

Nordijska juha s povrćem i lososom

sastojci

  • 200 g fileta svježeg lososa
  • 300 ml mlaćenice
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • 2 krumpira
  • 2 mrkve
  • 1 poriluk
  • 1 manja tikvica
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica svježeg kopra
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice papra

Način pripreme

01

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani češnjak i poriluk narezan na tanke kolutiće te ih pržite nekoliko minuta dok poriluk ne omekša.

02

Krumpir i tikvicu narežite na kockice, a mrkvu na kolutiće. Dodajte narezani krumpir, mrkvu i tikvicu u lonac s porilukom te sve zajedno kratko pržite, 3 - 4 minute.

03

Ulijte povrtni temeljac u lonac s povrćem, posolite i popaprite pa pustite da zakuha. Potom smanjite vatru i kuhajte povrće 15 - 20 minuta dok ne omekša.

04

Dok se povrće kuha, narežite losos na manje komade. Pospite ga s pola žlice svježeg kopra i sokom limuna.

05

Nakon što povrće omekša, dodajte komade lososa u juhu i kuhajte još 5 - 7 minuta dok se losos ne skuha.

06

Potom smanjite vatru na nisku temperaturu i polako umiješajte mlaćenicu u juhu. Pazite da mlaćenica ne zakuha kako bi juha ostala kremasta i svježa.

07

Ostavite da se svi okusi sjedine još 2 - 3 minute.

08

Juhu poslužite toplu i posutu svježim koprom.

podijeli