sastojci
- 200 g crvenoga luka
- 200 g krumpira
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena i lista peršina
- 100 g quinoe
- 100 g svježe crvene paprike
- 80 ml maslinova ulja
- 200 ml mlijeka
- 800 ml povrtnog temeljca
- sol i papar, prema želji
Sastojci za povrtni temeljac:
- 50 g mrkve
- 80 g korijena celera
- 50 g korijena peršina
- 50 g lista peršina
- 100 g crvenoga luka
- 1 češanj češnjaka
- 80 ml bijelog vina
- 40 ml maslinova ulja
- 2-3 zrna papra
Način pripreme
Za temeljac nasjeckajte luk, mrkvu, celer i korijen peršina pa ih popržite na maslinovu ulju. Dodajte nasjeckani češnjak, kratko ga pržite, samo da zabijeli. Zatim podlijte vinom i kuhajte da alkohol ispari, a potom podlijte vodom pa dodajte stabljike i list peršina te zrna papra i kuhajte 15 minuta.
Na ulju zažutite sitno nasjeckani luk, dodajte sitno naribane celer i peršin pa ih popržite. Podlijte s malo temeljca, a nakon 2 minute dodajte krumpir narezan na kockice. Podlijte mlijekom i dodajte pola količine temeljca pa kuhajte 10 minuta. Potom dodajte quinou, posolite i dodajte preostali temeljac pa nastavite kuhati još 10 minuta.
Papriku narežite na kocke i sotirajte ih 1 minutu na malo maslinova ulja, potom posolite i dodajte u juhu pred kraj kuhanja.
Prije posluživanja u juhu dodajte sitno kosani peršin i začinite, ako želite, svježe mljevenim paprom.
Ako želite, ovu juhu možete usitniti štapnim mikserom pa ćete dobiti ukusnu kremastu juhu.