sastojci
- 150 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 150 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 200 g zelenih mahuna
- 200 g tikvica
- 200 g bijelog graha (konzerva)
- 150 g svježe rajčice
- 50 ml passata rajčice
- 50 g tjestenine-tortiglioni
- 1 l povrtnog temeljca
- 100 ml maslinova ulja
- sol
- papar po želji
- listići svježeg bosiljka
- 60 g Grana Padana
Način pripreme
Svježu rajčicu na vrhu zarežite u križ, blanširajte, a kad se kožica počne odvajati izvadite ju, ogulite, maknite srčiku i narežite na kockice.
Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Mrkvu, celer i tikvicu narežite na kockice. Na maslinovu ulju pirjajte luk 10 minuta, dodajte mrkvu i celer, kratko popržite pa dodajte češnjak. Kad češnjak zabijeli, dodajte svježu rajčicu i passatu, kratko prokuhajte i ulijte temeljac.
Posolite, nastavite kuhati desetak minuta pa dodajte mahune i tjesteninu, nakon 5 minuta dodajte tikvice i grah, kuhajte 1 – 2 minute.
Provjerite okus, pospite listićem sitno sjeckanog bosiljka pa ugasite vatru. Juhu prije posluživanja pospite ribanim sirom i dekorirajte listićem svježeg bosiljka.
Umjesto temeljca možete koristiti i kocku za juhu.