sastojci
- 200 g suhoga bijeloga graha
- 200 g poriluka
- 200 g krumpira
- 2 češnja češnjaka
- 100 g korabice
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 80 ml maslinova ulja
- sol
- papar
- 4 šnite crnog kruha
Način pripreme
Grah namočite večer prije. Grah kuhajte u vodi (prvu vodu bacite ili maknite pjenu s površine vode kada zakipi).
Poriluk narežite na kockice, odvojite bijeli od zelenog dijela. Bijeli dio poriluka zabijelite na pola količine ulja, zatim dodajte kockice korabe, celera, peršina i krumpira pa posolite i popržite. Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite ga kratko, samo da zabijeli. Zatim prelijte grahom i vodom u kojoj se kuhao, maknite pjenu i nastavite kuhati. Odvojite 1 - 2 zaimače juhe i povrća, usitnite ih štapnim mikserom i vratite natrag u juhu.
Zeleni dio poriluka kratko pržite na malo maslinova ulja i umiješajte u juhu na kraju kuhanja.
Kruh narežite na šnite i tostirajte ih u tavi neposredno prije posluživanja.
Juhu pokapajte preostalim maslinovim uljem, začinite svježe mljevenim paprom i poslužite uz tostirani kruh.
Količina graha koju miksate određuje gustoću juhe pa tako sami možete odrediti gustoću jela.