Minestrone juha od graha

sastojci

  • 200 g suhoga bijeloga graha
  • 200 g poriluka
  • 200 g krumpira
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g korabice
  • 100 g korijena celera
  • 100 g korijena peršina
  • 80 ml maslinova ulja
  • sol
  • papar
  • 4 šnite crnog kruha

Način pripreme

01

Grah namočite večer prije. Grah kuhajte u vodi (prvu vodu bacite ili maknite pjenu s površine vode kada zakipi).

02

Poriluk narežite na kockice, odvojite bijeli od zelenog dijela. Bijeli dio poriluka zabijelite na pola količine ulja, zatim dodajte kockice korabe, celera, peršina i krumpira pa posolite i popržite. Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite ga kratko, samo da zabijeli. Zatim prelijte grahom i vodom u kojoj se kuhao, maknite pjenu i nastavite kuhati. Odvojite 1 - 2 zaimače juhe i povrća, usitnite ih štapnim mikserom i vratite natrag u juhu.

03

Zeleni dio poriluka kratko pržite na malo maslinova ulja i umiješajte u juhu na kraju kuhanja.

04

Kruh narežite na šnite i tostirajte ih u tavi neposredno prije posluživanja.

05

Juhu pokapajte preostalim maslinovim uljem, začinite svježe mljevenim paprom i poslužite uz tostirani kruh.

Količina graha koju miksate određuje gustoću juhe pa tako sami možete odrediti gustoću jela.

podijeli