sastojci
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- 0.25 glavice celera
- 1 veći krumpir
- 1 veći batat
- 1 tikvica
- 1 crvena paprika
- 150 g graška
- 250 g kuhanog bijelog graha
- 1 lovorov list
- 1 l povrtnog temeljca ili vode
- 200 ml pasirane rajčice
- 80 g sitne tjestenine
- 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
- 1 žličica soli
- svježe mljeveni papar
- svježi listovi bosiljka i origana
Način pripreme
Povrće očistite i operite, luk i češnjak sitno nasjeckajte, mrkvu narežite na kolutiće, tikvicu na manje komade, celer, papriku, krumpir i batat na kockice. U loncu zagrijte ulje, dodajte luk i kratko pržite uz povremeno miješanje.
Kad luk omekša dodajte češnjak, mrkvu, celer, krumpir, batat i lovorov list pa pirjajte 10 minuta. Dodajte temeljac i pasiranu rajčicu, posolite i popaprite. Kad juha prokuha dodajte grašak, papriku i tikvice, kuhajte 10 minuta pa zatim dodajte još grah i tjesteninu.
Kuhajte kratko, pazeći da se tjestenina i povrće ne prekuhaju. Na kraju dodajte sitno nasjeckani peršinov list i listove bosiljka i origana te po potrebi još začinite.