sastojci
- 500 g zelenih šparoga
- 80 g maslaca
- 20-30 g škrobnoga brašna
- 100 g vrhnja za kuhanje
- 10 g rižinih pahuljica
- sol
Način pripreme
Gulilicom pažljivo ogulite šparoge. Otkinite gornji dio (glavu) oko 3 cm i odrežite donji, tvrdi, sasušeni dio (oko 1 cm). Donji dio šparoga i sve što ste ogulili prokuhajte u litri vode da dobijete temeljac. Stabljike šparoga narežite na sitne komade i pirjajte ih na maslacu, podlijte u nekoliko navrata s malo temeljca, malo posolite i kuhajte.
Ohladite 50 - 100 ml temeljca pa mu dodajte škrobno brašno i razmutite ga u temeljcu. Dodajte pola količine temeljca i prokuhajte juhu pa usitnite štapnim mikserom. Dodajte preostali temeljac i zagrijte da proključa pa dodajte škrobno brašno i glave šparoga te prokuhajte 1 - 2 minute. Na kraju juhu legirajte vrhnjem za kuhanje. Poslužite uz dodatak rižinih pahuljica.
Sami napravite temeljac od dijelova šparoge (ostataka) jer tako ćete pojačati i naglasiti aromu juhe.