sastojci
- 500 g poriluka
- 60 g maslaca
- 50 ml maslinova ulja
- 200 g krumpira
- 40 g pancete
- sol i papar
- 1.2 l povrtnog temeljca
- listići timijana
- 4-12 kriški baguettea starog 1 dan
Povrtni temeljac
- 50 g mrkve
- 80 g korijena celera
- 50 g korijena peršina
- 50 g lista peršina
- 100 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 80 ml bijelog vina
- 40 ml maslinova ulja
- 2-3 zrna papra
Način pripreme
Za temeljac nasjeckajte crveni luk, mrkvu, korijen peršina i celer pa ih popržite na maslinovu ulju. Zatim dodajte nasjeckani češnjak, kratko ga pržite samo da zabijeli pa podlijte vinom i kuhajte da alkohol ispari.
Potom podlijte vodom, dodajte zrna papra te list i stabljiku peršina pa kuhajte 15 minuta.
Odvojite bijeli od zelenog dijela poriluka i dobro operite.
Nasjeckajte pancetu na kockice i bijeli dio poriluka pa ih pirjajte na maslinovu ulju.
Krumpir ogulite, narežite na kockice, stavite na poriluk, dalje pirjajte uz dodatak maslaca i lagano, malo-pomalo, podlijevajte temeljcem da se maslac pretvori u kremu.
U međuvremenu narežite zeleni dio poriluka i dva listića timijana pa ih dodajte poriluku kad se krumpir skuha. Prokuhajte 1 minutu, dodajte onoliko temeljca koliko je potrebno da pokrije povrće, kuhajte još 2 minute i izmiksajte. Razrijedite temeljcem do željene gustoće, posolite i popaprite, po želji.
Baguette narežite na kriške, složite u posudu za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i pecite 6 – 10 minuta u pećnici na 180 °C. Juhu poslužite uz prepečeni kruh i pospite preostalim listićima timijana.
Stari baguette upotrijebite za krutone, narežite ga na kockice, aromatizirajte maslinovim uljem, maslacem ili aromatičnim biljem pa zapecite.