sastojci
- 1 kg grdobine (1 komad)
- 100 g crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 300 g krumpira
- 100 g kukuruza (iz limenke)
- 1 vezica vlasca
- 100 ml maslinova ulja
- sol
- 1 l ribljeg temeljca
Temeljac
- 50 g mrkve
- 80 g korijena celera
- 50 g korijena peršina
- 50 g lista peršina
- 100 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 80 ml bijelog vina
- 40 ml maslinova ulja
- 2-3 zrna papra
- riblja glava i kosti
Način pripreme
Grdobini odstranite drob i škrge, ogulite kožu, odrežite glavu i oštrim je nožem filetirajte uz kost. Filete izrežite na medaljone debljine 3 cm i posolite ih.
Za temeljac sitno nasjeckajte crveni luk, mrkvu, celer i korijen peršina, popržite na maslinovu ulju. Dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli.
Podlijte vinom i kuhajte da alkohol ispari, a potom podlijte vodom, zatim dodajte riblju glavu i kosti, stabljike i list peršina i zrna papra pa kuhajte 15 minuta.
Na maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckani crveni luk do zlatnožute boje pa dodajte sitno nasjeckani češnjak, krumpir narezan na kockice i kuhajte 20 minuta podlijevajući temeljcem, malo-pomalo, samo da krumpir bude prekriven. Nakon toga dodajte medaljone ribe, podlijte temeljcem da sve bude prekriveno i kuhajte 10 minuta pa posolite.
Odvadite 2 dl juhe i krumpira, usitnite štapnim mikserom pa vratite natrag u juhu – dodavanjem temeljca odredite gustoću jela koju želite. Potom dodajte kukuruz.
10 vlati vlasca izrežite na dužinu 8 cm, napravite svežnjić, omotajte ga i zavežite jednom vlati vlasca i stavite u juhu u tanjuru. Poslužite začinjeno maslinovim uljem.
Češnjak će duljim prženjem promijeniti okus, zato ga kratko pirjajte (1 min), samo da zabijeli i pusti miris.