Krem juha od tikvica s prženim lukom

Ukupno trajanje
40
Min
min

sastojci

  • 600 g tikvica
  • 200 g krumpira
  • 200 g crvenog luka
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 60 g maslaca
  • 40 ml ulja
  • sol, svježe mljeveni papar
  • 1 grančica svježeg timijana

Čips od luka:

  • 100 g crvenog luka
  • 60 g oštrog brašna
  • 150 ml ulja za prženje
  • sol

Način pripreme

01

Luk narežite na debljinu 2 - 3 mm, uvaljajte u oštro brašno, dobro otresite, pržite u dubokoj masnoći do zlatnožute boje, odložite na papirnati ubrus, posolite.

02

Krumpir i tikvice narežite na kocke, luk sitno nasjeckajte. Na ulju popržite luk da uvene, dodajte kocke krumpira i listiće maslaca, miješajte i podlijevajte temeljcem u više navrata, kuhajte 20 minuta.

03

Dodajte tikvice, posolite, kuhajte 5 minuta, miksajte štapnim mikserom, dodajte temeljca do željene gustoće, provjerite okus, po potrebi posolite i začinite svježe mljevenim paprom.

04

Juhu razdijelite u tanjure, pospite čipsom od luka, dekorirajte svježim timijanom i poslužite.

podijeli