sastojci
- 100 g crvenog luka
- 200 g krumpira
- 150 g korijena peršina
- 150 g korijena celera
- 200 g korabe
- 1 l povrtnog temeljca
- 40 ml maslinovog ulja
- 60 g maslaca
- 50 ml vrhnja za kuhanje
- sol
- 150 g brokule
- 80 g cheddar sira
- 200 g kruha
- 40 ml maslinovog ulja
Način pripreme
Kruh narežite na kocke 2 x 2 cm, stavite u lim, pokapajte maslinovim uljem i tostirajte na 190 °C oko 5 minuta. 0gulite krumpir, korabu, peršin i celer i narežite na kocke.
Luk nasjeckajte i popržite na maslinovom ulju, dodajte kocke krumpira, maslac, podlijte s malo temeljca i kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući da maslac emulgira. Dodajte peršin, celer i korabu, podlijte s pola temeljca, posolite i nastavite kuhati dok povrće ne omekša.
U međuvremenu cvjetove brokule blanširajte 2 – 3 minute u slanoj vodi. Sir narežite na kockice veličine 1 x 1 cm. Kad je povrće u juhi mekano, usitnite štapnim mikserom, dolijte temeljca do željene gustoće, dodajte vrhnje za kuhanje, provjerite okus, prokuhajte.
U zdjelice raspodijelite kockice sira i brokulu, prelijte vrućom juhom, dodajte kockice prepečenog kruha, poslužite.
Čim ste dodali vrhnje za kuhanje nemojte kuhati duže od par minuta kako se masnoća ne bi odvojila od vrhnja.