Krem juha od povrća s brokulom i cheddar sirom

sastojci

  • 100 g crvenog luka
  • 200 g krumpira
  • 150 g korijena peršina
  • 150 g korijena celera
  • 200 g korabe
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 60 g maslaca
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • sol
  • 150 g brokule
  • 80 g cheddar sira
  • 200 g kruha
  • 40 ml maslinovog ulja

Način pripreme

01

Kruh narežite na kocke 2 x 2 cm, stavite u lim, pokapajte maslinovim uljem i tostirajte na 190 °C oko 5 minuta. 0gulite krumpir, korabu, peršin i celer i narežite na kocke.

02

Luk nasjeckajte i popržite na maslinovom ulju, dodajte kocke krumpira, maslac, podlijte s malo temeljca i kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući da maslac emulgira. Dodajte peršin, celer i korabu, podlijte s pola temeljca, posolite i nastavite kuhati dok povrće ne omekša.

03

U međuvremenu cvjetove brokule blanširajte 2 – 3 minute u slanoj vodi. Sir narežite na kockice veličine 1 x 1 cm. Kad je povrće u juhi mekano, usitnite štapnim mikserom, dolijte temeljca do željene gustoće, dodajte vrhnje za kuhanje, provjerite okus, prokuhajte.

04

U zdjelice raspodijelite kockice sira i brokulu, prelijte vrućom juhom, dodajte kockice prepečenog kruha, poslužite.

Čim ste dodali vrhnje za kuhanje nemojte kuhati duže od par minuta kako se masnoća ne bi odvojila od vrhnja.

podijeli