sastojci
- 200 g poriluka
- 300 g krumpira
- 300 g žute mrkve
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 g maslaca
- sol, curry u prahu
- 800-1000 ml povrtnog temeljca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g sjemenki suncokreta
- 10 g mljevene crvene paprike
- 20 ml ulja
- 20 ml bučinog ulja
Način pripreme
Napravite mješavinu običnog ulja i crvene paprike, dodajte u tu mješavinu sjemenke suncokreta, promiješajte da se uvaljaju u mješavinu, rastresite ih na masni papir u lim za pečenje, pecite na 180 °C 5-10 minuta.
Ogulite krumpir i mrkvu, narežite na kocke. Nasjeckajte poriluk. Popržite ga na zagrijanom ulju, kad omekša odvadite 4 žlice za dekoraciju, dodajte kocke krumpira i žute mrkve, dodajte listiće maslaca, miješajte i podlijte s malo temeljca samo da je povrće pokriveno. Kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući, dodajući temeljac u više navrata dok povrće ne omekša.
Usitnite štapnim mikserom, začinite solju i curryem u prahu, dodajte temeljca do željene gustoće, prokuhajte pa dodajte vrhnje za kuhanje. Kuhajte još 1-2 minute, provjerite okus, maknite s vatre. Juhu razdijelite u tanjure, dekorirajte žlicom poriluka, obilno pospite sjemenkama suncokreta, pikantirajte bučinim uljem, poslužite.
Od poriluka radije uzmite samo bijeli dio.