Krem juha od poriluka i krumpira sa sjemenkama suncokreta

sastojci

  • 200 g poriluka
  • 300 g krumpira
  • 300 g žute mrkve
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 g maslaca
  • sol, curry u prahu
  • 800-1000 ml povrtnog temeljca
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g sjemenki suncokreta
  • 10 g mljevene crvene paprike
  • 20 ml ulja
  • 20 ml bučinog ulja

Način pripreme

01

Napravite mješavinu običnog ulja i crvene paprike, dodajte u tu mješavinu sjemenke suncokreta, promiješajte da se uvaljaju u mješavinu, rastresite ih na masni papir u lim za pečenje, pecite na 180 °C 5-10 minuta.

02

Ogulite krumpir i mrkvu, narežite na kocke. Nasjeckajte poriluk. Popržite ga na zagrijanom ulju, kad omekša odvadite 4 žlice za dekoraciju, dodajte kocke krumpira i žute mrkve, dodajte listiće maslaca, miješajte i podlijte s malo temeljca samo da je povrće pokriveno. Kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući, dodajući temeljac u više navrata dok povrće ne omekša.

03

Usitnite štapnim mikserom, začinite solju i curryem u prahu, dodajte temeljca do željene gustoće, prokuhajte pa dodajte vrhnje za kuhanje. Kuhajte još 1-2 minute, provjerite okus, maknite s vatre. Juhu razdijelite u tanjure, dekorirajte žlicom poriluka, obilno pospite sjemenkama suncokreta, pikantirajte bučinim uljem, poslužite.​

Od poriluka radije uzmite samo bijeli dio.

podijeli

Proizvodi iz recepta