
sastojci
- 500 g poriluka
- 80 g maslaca
- 50 ml maslinovog ulja
- 200 g krumpira
- 1.2 l povrtnog temeljca
- sol, papar
Krutoni
- 250 g dan starog kruha
- 30 ml maslinovog ulja
Način pripreme
Odvojite bijeli od zelenog dijela poriluka i dobro operite, narežite na kolute. Odvojite 10 – 15 koluta poriluka i stavite sa strane.
Bijeli dio poriluka pirjajte na maslinovom ulju. Krumpir ogulite, narežite na kockice, dodajte na poriluk, nastavite pirjati uz dodatak 60 g maslaca narezanog na listiće, lagano podlijevajte malo po malo temeljcem, miješajte da se maslac pretvori u kremu.
U međuvremenu narežite zeleni dio poriluka i dodajte kad je krumpir kuhan, prokuhajte minutu, dodajte temeljca da je sve pokriveno, kuhajte 2 minute pa izmiksajte. Razrijedite preostalim temeljcem do željene gustoće, začinite solju i paprom, prokuhajte.
Preostale kolute poriluka prepržite na 20 g maslaca i dodajte u juhu prije posluživanja. Kruh narežite na kocke 2 x 2 cm, stavite u lim za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i pecite na 180 °C 6 minuta. Juhu poslužite s krutonima i po želji svježim bosiljkom.
Ako niste sigurni da ste dobro isprali pijesak iz poriluka, veće stabaljke možete prerezati po dužini i dok ga perete pod mlazom vode, malo jače odvojite listove jedan od drugog.
Proizvodi iz recepta
