Krem juha od muškatne tikve i leće

sastojci

  • 600 g muškatne tikve
  • 100 g crvene leće
  • 200 g krumpira
  • 200 g crvenog luka
  • 60 g sjemenki buče
  • 10 g crnog sezama
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 60 g maslaca
  • 1.2 l povrtnog temeljca
  • 200 ml milerama
  • sol, kim
  • 1 grančica svježeg timijana

Način pripreme

01

Tikvi odstranite sjemenke, ogulite i narežite na kocke. Nasjeckajte luk i 20 g sjemenki buče. 

02

Na maslinovom ulju pirjajte luk, dodajte kim i sjeckane sjemenke, promiješajte, dodajte kocke krumpira i listiće maslaca, podlijte temeljcem da je pokriveno, kuhajte na laganoj vatri miješajući.

03

Dodajte kocke tikve i leću, temeljca po potrebi, posolite, kuhajte dok povrće ne omekša. Miksajte juhu štapnim mikserom, dolijte temeljca do željene gustoće, provjerite okus. 

04

Razradite mileram i stavite žlicu na dno svake zdjelice za juhu, pažljivo ulijte juhu u sredinu, prođite žlicom milerama juhu odozgo, dekorirajte sezamom, sjemenkama buče i listićem timijana, poslužite.

podijeli