sastojci
- 350 g mrkve
- 350 g krumpira
- 200 g crvenog luka
- 1 l povrtnog temeljca
- 60 g maslaca
- 40 ml ulja
- sol
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 20 g badema
- 1-2 grančice timijana
Način pripreme
Na ulju pirjajte sjeckani luk do zlatnožute boje, dodajte kocke krumpira i mrkve, podlijte s malo temeljca samo da je povrće pokriveno. Dodajte maslac, kuhajte na laganoj vatri miješajući da maslac emulgira i juhi da kremoznost.
Posolite, kuhajte dok povrće ne omekša, po potrebi podlijte temeljcem. Kad je povrće kuhano, miksajte štapnim mikserom, dodajte temeljca do željene gustoće.
Po potrebi još začinite, dodajte vrhnje, pustite da prokuha. Bademe narežite oštrim nožem na tanke listiće. Juhu poslužite s listićima badema i grančicom timijana.
Umjesto običnog krumpira u juhi možete koristiti i batat.