sastojci
- 0.25 šalice sušenih vrganja
- 0.5 šalice vrele vode
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 glavice luka, nakrupno nasjeckanog
- 2 češnja češnjaka, oguljena, grubo usitnjena
- 250 g malih šampinjona
- 100 g shii-take gljiva, narezanih na krupnije komade
- 150 g gljiva jablanovača, narezanih na krupnije komade
- 50 g basmati riže
- 4 grančice svježeg timijana
- 800 ml povrtnog temeljca od 1 povrtne kocke (ili kocke s gljivama)
- 0.25 čajne žlice papra
- 0.25 čajne žlice krupne morske soli
- 1 žlica vrhnja (za ukras)
Način pripreme
Sušene vrganje namačite 5 minuta u pola šalice vrele vode, a potom ih procijedite, a vodu u kojoj su se namakali sačuvajte.
Luk i češnjak pržite 3 - 4 minute na maslinovu ulju, dodajte šampinjone, shii-take, jablanovače i vrganje pa promiješajte.
Potom dodajte rižu, svježi timijan, vreli povrtni temeljac i vodu u kojoj su se namakali sušeni vrganji.
Stavite da se juha kuha, a kada zavri, smanjite vatru i ostavite da se kuha još 10 minuta. Maknite s vatre pa juhu izmiksajte štapnim mikserom do glatke i ujednačene konzistencije. Posolite i popaprite. Poslužite s croutonima i malo kiselog vrhnja.