sastojci
- 1 kg cvjetače
- 2 manje glavice luka
- 1 češnjaka
- 200 ml kiselog vrhnja
- 400 ml vrhnja za kuhanje
- 50 g maslaca
- 50 ml biljnog ulja
- 100 g tanko rezane pancete
- 50 g celera stabljikaša
- 100 ml maslinova ulja
- sol, bijeli papar
- 1 škrobnog brašna
Način pripreme
Narežite luk na kockice i stavite ga u lonac zajedno s maslacem i biljnim uljem. Kad dobije smeđu boju dodajte nasjeckani češnjak. Pustite da se prži još 1 minutu te podlijte s 1 l vode.
Cvjetaču izrežite na manje komade, operite i stavite u lonac. Kuhajte dok ne omekša (otprilike 20 minuta). Po potrebi dodajte još malo vode ako je previše isparilo. Izmiksajte cvjetaču štapnim mikserom i vratite na vatru.
U posudi razmutite pjenjačom kiselo vrhnje i vrhnje za kuhanje te ulijte u lonac. Pustite da provrije i smanjite vatru. Kuhajte još desetak minuta, začinite solju i bijelim paprom. Po potrebi zgusnite škrobnim brašnom.
Celer stabljikaš nasjeckajte na manje komade, stavite u duboku usku posudu, dodajte maslinovo ulje i dobro izmiksajte štapnim mikserom. Ostavite da stoji jedan sat. Nakon jednoga sata procijedite kroz žičano cjedilo.
Tanko narezanu pancetu stavite u lim obložen papirom za pečenje. Stavite ga u zagrijanu pećnicu na 180 °C 15 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Servirajte juhu u duboki tanjur, na juhu stavite nekoliko trakica pečene pancete i prelijte žlicom ulja od celera stabljikaša.
Ulje od celera stabljikaša i pečenu pancetu napravite prije nego što krenete raditi juhu, a pancetu pri serviranju možete i namrviti.