Krem juha od cvjetače s hrskavom pancetom i uljem od celera stabljikaša

sastojci

  • 1 kg cvjetače
  • 2 manje glavice luka
  • 1 češnjaka
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 400 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 50 ml biljnog ulja
  • 100 g tanko rezane pancete
  • 50 g celera stabljikaša
  • 100 ml maslinova ulja
  • sol, bijeli papar
  • 1 škrobnog brašna

Način pripreme

01

Narežite luk na kockice i stavite ga u lonac zajedno s maslacem i biljnim uljem. Kad dobije smeđu boju dodajte nasjeckani češnjak. Pustite da se prži još 1 minutu te podlijte s 1 l vode.

02

Cvjetaču izrežite na manje komade, operite i stavite u lonac. Kuhajte dok ne omekša (otprilike 20 minuta). Po potrebi dodajte još malo vode ako je previše isparilo. Izmiksajte cvjetaču štapnim mikserom i vratite na vatru.

03

U posudi razmutite pjenjačom kiselo vrhnje i vrhnje za kuhanje te ulijte u lonac. Pustite da provrije i smanjite vatru. Kuhajte još desetak minuta, začinite solju i bijelim paprom. Po potrebi zgusnite škrobnim brašnom.

04

Celer stabljikaš nasjeckajte na manje komade, stavite u duboku usku posudu, dodajte maslinovo ulje i dobro izmiksajte štapnim mikserom. Ostavite da stoji jedan sat. Nakon jednoga sata procijedite kroz žičano cjedilo.

05

Tanko narezanu pancetu stavite u lim obložen papirom za pečenje. Stavite ga u zagrijanu pećnicu na 180 °C 15 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

06

Servirajte juhu u duboki tanjur, na juhu stavite nekoliko trakica pečene pancete i prelijte žlicom ulja od celera stabljikaša.

Ulje od celera stabljikaša i pečenu pancetu napravite prije nego što krenete raditi juhu, a pancetu pri serviranju možete i namrviti.

podijeli