sastojci
- 200 g suhog bijelog graha
- 100 g crvenog luka
- 1-2 režnja češnjaka
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 100 ml kiselog vrhnja
- 50 ml ulja
- 1-2 grančice svježeg timijana
- sol, papar
Način pripreme
Grah namočite večer ranije. Stavite kuhati grah u blago posoljenu vodu.
Na ulju popržite sitno sjeckani luk do zlatnožute boje, dodajte sjeckani češnjak i popržite samo da zabijeli, zatim dodajte kockice celera i peršina, miješajte i podlijte s malo vode od graha te nastavite kuhati.
Dodajte ¾ kuhanoga graha, vodu u kojoj se grah kuhao i usitnite štapnim mikserom. Dolijte vode od graha do željene gustoće, provjerite okus, začinite.
Razmutite kiselo vrhnje s malo vode od graha pa time legirajte juhu.
Razdijelite juhu u zdjelice, dodajte zrna graha i ukrasite grančicom svježeg timijana, poslužite.
Na isti način pripremite i juhu od slanutka.