sastojci
- 3 kom avokada (500-600 g)
- 100 g špinata
- 50 g kikirikija
- 10 g sezama
- 200 g kiselog vrhnja
- 500 ml mlijeka
- 50 ml maslinova ulja
- 1 limun
- 3-4 šnite crnog kruha
- 15 g soli
Način pripreme
Špinat kratko blanširajte u slanoj vodi, ocijedite, ohladite i nasjeckajte. Avokado raspolovite, odstranite košticu, ogulite i narežite na kocke.
U blender stavite sjeckani špinat i kocke avokada, blendajte, dodajte kiselo vrhnje, postupno dodajte mlijeko do željene gustoće. Juhu začinite solju i maslinovim uljem (20 ml).
Šnite crnog kruha narežite na kocke veličine 3 x 3 cm, stavite u lim za pečenje, pokapajte preostalim maslinovim uljem, pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 5 – 8 minuta. Nasjeckajte kikiriki.
Juhu poslužite dobro ohlađenu, posutu kikirikijem i sezamom, po želji pikantirajte limunovim sokom. Uz juhu poslužite krutone od crnog kruha.
Kikiriki prije posipanja lagano prepržite, a umjesto mlijeka i vrhnja možete koristiti vrhnje za kuhanje.