Juha od rajčice sa sirom i pestom

sastojci

  • 600 g pelata rajčice
  • 100 g koncentrata rajčice
  • 300 g crvenog luka
  • 100 g mrkve
  • 1 režanj češnjaka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • sol
  • 15 g meda
  • 60-80 g Grana Padana
  • 40 g listova bosiljka
  • 1 režanj češnjaka
  • 20 g pinjola ili badema
  • 30 g sitno ribanog Grana Padana
  • 50-80 ml maslinovog ulja
  • sol

Način pripreme

01

Najprije napravite pesto. Narežite listiće bosiljka, ubacite u mužar, malo posolite. Gnječite, dodajte nagnječeni češnjak i pinjole, nastavite gnječiti, dodajte malo ulja i sitno ribani sir.

02

Dodajte preostalo ulje u tankom mlazu dok ne dobijete gladak umak. Ako nemate mužar, miksajte štapnim mikserom.

03

Na maslinovom ulju pržite grubo rezani crveni luk 10 minuta. Dodajte mrkvu narezanu na kolute i dalje pirjajte, posolite. Na luk dodajte listiće češnjaka i kratko zabijelite, dodajte koncentrat rajčice i upržite ga, zatim dodajte pelate, kuhajte i gnječite kuhačom 10 minuta, podlijte s malo temeljca, usitnite štapnim mikserom, dolijte temeljca do željene gustoće, prokuhajte, provjerite okus, po želji zasladite medom. Juhu prije posluživanja pospite mrvljenim sirom i pokapajte pestom od bosiljka.

Napravite veću količinu pesta, pohranite ga u teglicu i prelijte maslinovim uljem te u nekoliko narednih dana iskoristite za pripremu ukusne tjestenine.

podijeli