sastojci
- 600 g pelata rajčice
- 100 g koncentrata rajčice
- 300 g crvenog luka
- 100 g mrkve
- 1 režanj češnjaka
- 100 ml maslinovog ulja
- 600 ml povrtnog temeljca
- sol
- 15 g meda
- 60-80 g Grana Padana
Pesto od bosiljka:
- 40 g listova bosiljka
- 1 režanj češnjaka
- 20 g pinjola ili badema
- 30 g sitno ribanog Grana Padana
- 50-80 ml maslinovog ulja
- sol
Način pripreme
Najprije napravite pesto. Narežite listiće bosiljka, ubacite u mužar, malo posolite. Gnječite, dodajte nagnječeni češnjak i pinjole, nastavite gnječiti, dodajte malo ulja i sitno ribani sir.
Dodajte preostalo ulje u tankom mlazu dok ne dobijete gladak umak. Ako nemate mužar, miksajte štapnim mikserom.
Na maslinovom ulju pržite grubo rezani crveni luk 10 minuta. Dodajte mrkvu narezanu na kolute i dalje pirjajte, posolite. Na luk dodajte listiće češnjaka i kratko zabijelite, dodajte koncentrat rajčice i upržite ga, zatim dodajte pelate, kuhajte i gnječite kuhačom 10 minuta, podlijte s malo temeljca, usitnite štapnim mikserom, dolijte temeljca do željene gustoće, prokuhajte, provjerite okus, po želji zasladite medom. Juhu prije posluživanja pospite mrvljenim sirom i pokapajte pestom od bosiljka.
Napravite veću količinu pesta, pohranite ga u teglicu i prelijte maslinovim uljem te u nekoliko narednih dana iskoristite za pripremu ukusne tjestenine.