Juha od rajčice s lećom


sastojci

  • 600 ml pasirane rajčice (passate)
  • 150 g crvenoga luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 100 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 100 g korijena peršina
  • 800 ml povrtnoga temeljca
  • 80 g leće
  • 80 ml maslinova ulja
  • sol
  • nekoliko listića svježeg bosiljka

Način pripreme

01

Leću skuhajte u blago posoljenoj vodi. Na maslinovu ulju zažutite sitno nasjeckani luk, a nakon 5 minuta dodajte nasitno naribanu mrkvu, celer i peršin pa pržite, povremeno podlijevajući temeljcem.

02

Nakon 3 - 4 podlijevanja, dodajte nasitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli.

03

Podlijte pasiranom rajčicom i kuhajte 10 - 15 minuta pa začinite solju, a potom izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte onoliko temeljca koliko je dovoljno da postignete željenu gustoću juhe pa prokuhajte.

04

Potom dodajte leću, provjerite okus i poslužite uz listić svježeg bosiljka.

U sezoni koristite svježu rajčicu – šljivar, volovsko srce ili jabučar.​

podijeli

Proizvodi iz recepta