sastojci
- 600 ml pasirane rajčice (passate)
- 150 g crvenoga luka
- 1 češanj češnjaka
- 100 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 800 ml povrtnoga temeljca
- 80 g leće
- 80 ml maslinova ulja
- sol
- nekoliko listića svježeg bosiljka
Način pripreme
Leću skuhajte u blago posoljenoj vodi. Na maslinovu ulju zažutite sitno nasjeckani luk, a nakon 5 minuta dodajte nasitno naribanu mrkvu, celer i peršin pa pržite, povremeno podlijevajući temeljcem.
Nakon 3 - 4 podlijevanja, dodajte nasitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli.
Podlijte pasiranom rajčicom i kuhajte 10 - 15 minuta pa začinite solju, a potom izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte onoliko temeljca koliko je dovoljno da postignete željenu gustoću juhe pa prokuhajte.
Potom dodajte leću, provjerite okus i poslužite uz listić svježeg bosiljka.
U sezoni koristite svježu rajčicu – šljivar, volovsko srce ili jabučar.