
sastojci
- 0.5 kg svježeg kokota i manjih arbuna
- 0.5 kg škampi ili većih kozica
- 1 manja glavica brokule
- 2 srednje mrkve
- 2 mlada krumpira
- 3 režnja češnjaka
- 1.5 dcl suhog bijelog vina
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Za riblji temeljac
- 4 režnja češnjaka
- 1 manja glavica korabe
- 1 manja glavica i listovi svježeg celera
- 1 glavica crvenog luka
- 2 lista lovora
- nekoliko zrna papra
Način pripreme
Očistite povrće za riblji temeljac pa ga narežite na krupno. Stavite narezano povrće u veći lonac pa dodajte glave kokota i tijela škampi ili većih kozica kojima ste odstranili repove. Uspite hladnu vodu tek toliko da prekrije ribu i povrće pa uz dodatak par listova lovora i par zrna papra, kuhajte sat vremena na laganoj vatri. Skuhani riblji temeljac procijedite pa u njemu skuhajte povrće do pola. Dodajte kokota nasječenog na veće komade i arbune. Kada je juha kuhana još jednom je procijedite pa skuhanu ribu očistite od kostiju. Skuhano povrće vratite u lonac s juhom pa ga lagano usitnite štapnim mikserom.
Očišćeno meso ribe dodajte u juhu pa je vratite na plamen. Posolite i popaprite po želji, dodajte bijelo vino i maslinovo ulje pa pričekajte dok juha zavrije. Sada dodajte očišćene repove škampi ili kozica. Kuhajte juhu još par minuta pa skinite s vatre i poslužite posutu nasjeckanim peršinom. Uz juhu možete poslužiti i krišku ili kockice preprženog domaćeg kruha.
Proizvodi iz recepta
