Juha od muškatne tikve i mrkve s kuhanim jajima
PT40M Min
sastojci
- 500 g muškatne tikve, oguljene i narezane na kockice
- 300 g mrkve, narezane na kolutiće
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 l povrtnog temeljca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- 4 tvrdo kuhana jaja, narezana na polovice
- 20 g bučinih sjemenki, za dekoraciju
- ulje čilija, za dodatni okus (po želji)
Način pripreme
U loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte nasjeckani češnjak pa i njega kratko pržite dok ne zamiriše.
Dodajte kockice tikve i kolutiće mrkve te sve pirjajte 5 minuta.
Ulijte povrtni temeljac, dodajte mljevenu crvenu papriku, muškatni oraščić, sol i papar. Pustite da juha provri, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok povrće ne omekša.
Kada tikva i mrkva postanu mekane, maknite juhu s vatre i miksajte štapnim mikserom dok ne postane glatka i kremasta.
Vratite lonac na vatru i umiješajte vrhnje za kuhanje. Ako bude potrebno, dodatno začinite solju i paprom.
Poslužite juhu u zdjelicama. Na vrh stavite polovice kuhanih jaja, pospite bučinim sjemenkama i, ako želite, dodajte nekoliko kapi ulja čilija, za dodatni okus.