Juha od muškatne tikve i mrkve s kuhanim jajima

Ukupno trajanje
40
Min
min

sastojci

  • 500 g muškatne tikve, oguljene i narezane na kockice
  • 300 g mrkve, narezane na kolutiće
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • 4 tvrdo kuhana jaja, narezana na polovice
  • 20 g bučinih sjemenki, za dekoraciju
  • ulje čilija, za dodatni okus (po želji)

Način pripreme

01

U loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte nasjeckani češnjak pa i njega kratko pržite dok ne zamiriše.

02

Dodajte kockice tikve i kolutiće mrkve te sve pirjajte 5 minuta.

03

Ulijte povrtni temeljac, dodajte mljevenu crvenu papriku, muškatni oraščić, sol i papar. Pustite da juha provri, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok povrće ne omekša.

04

Kada tikva i mrkva postanu mekane, maknite juhu s vatre i miksajte štapnim mikserom dok ne postane glatka i kremasta.

05

Vratite lonac na vatru i umiješajte vrhnje za kuhanje. Ako bude potrebno, dodatno začinite solju i paprom.

06

Poslužite juhu u zdjelicama. Na vrh stavite polovice kuhanih jaja, pospite bučinim sjemenkama i, ako želite, dodajte nekoliko kapi ulja čilija, za dodatni okus.

podijeli