
sastojci
- 750 g čičoke
- 150 g crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 ml vrhnja za kuhanje
- 1 l temeljca
- 1-2 žlice jabučnog octa
- sol, svježe mljeveni papar
- 40 g oraha
- 60-80 g pršuta
- 5 g đumbira-po želji
Način pripreme
Na maslinovom ulju pirjajte luk, češnjak i kockice čičoke, pazite da povrće ostane svijetle boje. Podlijte temeljcem da je povrće pokriveno i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
Blendajte juhu, dolijte temeljca do željene gustoće, posolite, dodajte vrhnje, prokuhajte i po želji dodajte žlicu octa. U međuvremenu tostirajte u tavi orahe pa ih grubo narežite. U teflonskoj tavi popržite ploške pršuta.
Razdijelite juhu u tanjure, pospite orasima, prstima natrgajte pršut i dodajte na vrh, začinite svježe mljevenim paprom i đumbirom po želji, poslužite.
Gomolje čičoke prije rezanja treba dobro oprati i ostrugati kožicu kao s mladog krumpira.
Proizvodi iz recepta
