sastojci
- 400 g raženog brašna
- 200 g oštrog brašna
- 40 g svježeg kvasca
- 2 g šećera
- 15 g svinjske masti
- sol
- 400 ml mlake vode
Juha
- 500 g brokule
- 150 g crvenog luka
- 3 češnja češnjaka
- 40 g maslaca
- 100 g krem sira
- 200 g cheddar sira
- 120 ml vrhnja za kuhanje
- 1.5 l povrtnog temeljca
- sol
- papar
- 1-2 grančice francuskog peršina
Način pripreme
Napravite 4 peciva od raženog brašna u kojima ćete poslužiti juhu. U malo mlake vode izmrvite kvasac, dodajte malo šećera i brašna pa ostavite na toplom 10 minuta.
Pomiješajte oba brašna, dodajte sol i preostali šećer, zatim kvasac i počnite mijesiti. Dodajte mast i polako dodajte mlaku vodu da dobijete glatko i elastično tijesto. Oblikujte kuglu i ostavite da se diže 2 sata.
Tijesto premijesite, razdijelite na 4 dijela, oblikujte kugle i pustite da se diže još 30 minuta. Stavite u zagrijanu pećnicu na namašćen lim za pečenje, pecite na 190 °C oko 50 minuta.
Dok se peciva peku, skuhajte juhu. Očistite brokulu i narežite je na cvjetove. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Na maslacu 5 minuta pirjajte sjeckani luk, dodajte češnjak, kratko popržite samo da zabijeli, dodajte cvjetove brokule, zalijte litrom temeljca, posolite i kuhajte na laganoj vatri 5 – 6 minuta.
Razmutite krem sir s malo vrelog temeljca pa dodajte u juhu zajedno s vrhnjem za kuhanje, promiješajte i prokuhajte. Maknite s vatre, dodajte pola količine ribanog cheddara pa miješajte da se sir otopi. Provjerite okus, po potrebi začinite solju i paprom.
Pecivu odrežite vrh i pažljivo izdubite sredinu (ostavite 1 cm uz koru). Nalijte juhu u peciva, pospite ribanim sirom, dekorirajte peršinom i odmah poslužite.
Za pripremu peciva koristite brašna s više glutena kako bi ono bilo čvršće strukture