Juha od brokule s cheddar sirom u pecivu

sastojci

  • 400 g raženog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 2 g šećera
  • 15 g svinjske masti
  • sol
  • 400 ml mlake vode
  • 500 g brokule
  • 150 g crvenog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 40 g maslaca
  • 100 g krem sira
  • 200 g cheddar sira
  • 120 ml vrhnja za kuhanje
  • 1.5 l povrtnog temeljca
  • sol
  • papar
  • 1-2 grančice francuskog peršina

Način pripreme

01

Napravite 4 peciva od raženog brašna u kojima ćete poslužiti juhu. U malo mlake vode izmrvite kvasac, dodajte malo šećera i brašna pa ostavite na toplom 10 minuta. 

02

Pomiješajte oba brašna, dodajte sol i preostali šećer, zatim kvasac i počnite mijesiti. Dodajte mast i polako dodajte mlaku vodu da dobijete glatko i elastično tijesto. Oblikujte kuglu i ostavite da se diže 2 sata. 

03

Tijesto premijesite, razdijelite na 4 dijela, oblikujte kugle i pustite da se diže još 30 minuta. Stavite u zagrijanu pećnicu na namašćen lim za pečenje, pecite na 190 °C oko 50 minuta. 

04

Dok se peciva peku, skuhajte juhu. Očistite brokulu i narežite je na cvjetove. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Na maslacu 5 minuta pirjajte sjeckani luk, dodajte češnjak, kratko popržite samo da zabijeli, dodajte cvjetove brokule, zalijte litrom temeljca, posolite i kuhajte na laganoj vatri 5 – 6 minuta. 

05

Razmutite krem sir s malo vrelog temeljca pa dodajte u juhu zajedno s vrhnjem za kuhanje, promiješajte i prokuhajte. Maknite s vatre, dodajte pola količine ribanog cheddara pa miješajte da se sir otopi. Provjerite okus, po potrebi začinite solju i paprom.

06

Pecivu odrežite vrh i pažljivo izdubite sredinu (ostavite 1 cm uz koru). Nalijte juhu u peciva, pospite ribanim sirom, dekorirajte peršinom i odmah poslužite.

Za pripremu peciva koristite brašna s više glutena kako bi ono bilo čvršće strukture

podijeli