Gusta juha od slanutka s batatom i kozicama

sastojci

  • 400 g suhog slanutka
  • 3-4 žlice maslinovog ulja
  • 2 lista lovora
  • 1 mala grančica ružmarina
  • 250 g batata
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 300 g repova kozica
  • 1-2 žlice limunovog soka

Način pripreme

01

Slanutak stavite da se namače u vodi preko noći. Sljedeći dan slanutak ocijedite, stavite u lonac, prekrijte u potpunosti povrtnim temeljcem, dodajte lovorov list, grančicu ružmarina i 3 žlice maslinovog ulja.

02

Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 30 minuta, dodajte batat narezan na kocke i nastavite kuhati dok slanutak i batat potpuno ne omekšaju. Izvadite lovor i ružmarin pa juhu izradite štapnim mikserom dok ne postane glatka.

03

Dodajte očišćene repove kozica i sve još kratko kuhajte. Pred kraj po želji dodajte još malo maslinovog ulja i limunovog soka.

Za bržu pripremu juhe možete koristiti slanutak iz konzerve.

podijeli