sastojci
- 400 g suhog slanutka
- 3-4 žlice maslinovog ulja
- 2 lista lovora
- 1 mala grančica ružmarina
- 250 g batata
- 1 l povrtnog temeljca
- sol i svježe mljeveni crni papar
- 300 g repova kozica
- 1-2 žlice limunovog soka
Način pripreme
Slanutak stavite da se namače u vodi preko noći. Sljedeći dan slanutak ocijedite, stavite u lonac, prekrijte u potpunosti povrtnim temeljcem, dodajte lovorov list, grančicu ružmarina i 3 žlice maslinovog ulja.
Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 30 minuta, dodajte batat narezan na kocke i nastavite kuhati dok slanutak i batat potpuno ne omekšaju. Izvadite lovor i ružmarin pa juhu izradite štapnim mikserom dok ne postane glatka.
Dodajte očišćene repove kozica i sve još kratko kuhajte. Pred kraj po želji dodajte još malo maslinovog ulja i limunovog soka.
Za bržu pripremu juhe možete koristiti slanutak iz konzerve.